Skip to main content

Terugkijkend op maart energiek en enthousiast

Geschreven op 31 maart 2022

Terugkijkend op maart en het Wim Hof Weekend

Maart, de laatste maand van het eerste kwartaal en ik keek uit naar het Wim Hof Weekend. De ademmethode heeft mijn aangewakkerde aandacht verder versterkt. Het was een zeer inspirerend weekend. "Geluk is zo afgestemd te zijn op jezelf, dat de ervaringen die binnen komen een positieve (flow) trilling teweeg kunnen brengen."

Corona

Maar liefst 23 corona afmeldingen heb ik gehad in dit eerste kwartaal en zelf heb ik ook 20 mensen moeten afzeggen door ziekte. Iets wat me in de afgelopen 13 jaar werkzaam bij Bosch Coaching niet eerder was gebeurt. 23 maart zijn de laatste corona maatregelen opgeheven, 2 jaar na de ingang van de eerste strenge lock-down maatregelen. Na 2 jaar mag ik mensen weer een hand geven en dat voelt behoorlijk onwenning alhoewel als je de hand uitsteekt mensen hem toch als automatisch weer aannemen. Mensen hebben geleden onder de maatregelen van de afgelopen twee jaar en dat is goed te merken in het aantal aanmeldingen van stellen voor relatie therapie en individuele therapie. Mensen vinden niet altijd meer de steun die ze zo nodig hebben en door de corona maatregelen is er veel eenzaamheid ontstaan, depressie, verslavingen, angst, gezinsproblematiek, relatie problemen en onzekerheid. Met het opheffen van de maatregelen lijkt het of mensen elkaar opnieuw weer moeten leren ontmoeten. Het werken vanuit de contextuele gedachte geeft mooie handvatten aan mensen. Zo start ik altijd met de feiten in een intakegesprek en maak een genogram. Daarin leg je bloot welke eventuele  knellingen er zijn ontstaan in het gezin van herkomst. Die te kunnen vertalen naar het heden geeft bijzondere inzichten. Bijvoorbeeld je voelt je niet gezien in je huidige relatie maar leert dat de oorsprong in het gezin van herkomst ligt. In de afgelopen twee jaar is er veel onbrip naar elkaar gekomen de dialoog ontbrak daarin vaak. Het aanwijzen van zondebokken heeft er toe bij gedragen dat er een scheuring is ontstaan in de samenleving. Nu zou er een tijd van helen en verzoenen kunnen gaan aanbreken, hoewel de dreiging van de oorlog opnieuw weer veel angst in de samenleving brengt. Maar de corona tijd lijken we even achter ons te kunnen en mogen laten en ik verwacht in mijn praktijk in het tweede kwartaal minder corona afmeldingen.

Onvoorwaardelijk
Regelmatig luister ik naar rooms op clubhouse.  Ik sluit 7 maart aan in een room op Clubhouse waar men spreekt over het thema geven en ontvangen. Nu heb ik al veel nagedacht over dit thema en ook in de contextuele therapie spreekt men van geven en ontvangen. Het boek van Nagy heet ook “tussen geven en nemen”, een studieboek wat ik nog steeds regelmatig ter hand neem. Ik leg uit in de room dat geven in mijn beleving altijd onvoorwaardelijk zou moeten zijn. En dat onvoorwaardelijk geven misschien wel moeilijker is dan je in eerste instantie denkt. Zelf beoefen ik die gedachte van echt onvoorwaardelijk geven in het dagelijks leven. Als ik heden ten dagen iets geef zal ik zelden teleurgesteld raken. Omdat voor mij de verwachting bij het geven geen voorwaarde had. Mocht ik een voorwaarde bij het geven hebben spreek ik die uit. Maar al te vaak merk ik dat mensen als ze geven er toch stiekem een voorwaarde bij hebben. Anders dan geven en ontvangen in wederkerigheid. Je geeft bijvoorbeeld aan iemand een fiets maar verwacht terug dat hij je komt helpen verhuizen en zegt dat niet. Als je  gaat verhuizen vraag je de ander te komen helpen. En die zegt nee daar heb ik geen zin in, dan zou je zomaar kunnen zeggen, wat flauw en ik heb je notabene laatst en hele mooie fiets cadeau gegeven. Zelfs al verwacht je een dank je wel, zou je die voorwaarde van je moet wel dank je wel zeggen eigenlijk kenbaar moeten maken. Door je eventuele voorwaarde als gever aan de ontvanger te melden, geef je de ontvanger de mogelijkheid beleefd te kunnen weigeren. Het scheelt een eventuele teleurstelling bij de gever. Ik denk dat werkelijk onvoorwaardelijk geven voor veel mensen een hoop frustratie en teleurstelling kan helpen voorkomen.

In mijn werk geef ik onvoorwaardelijk mijn steun aan mijn klanten als ik dan een review ontvang stemt me dat dankbaar. Op 8 maart open ik mijn mail en meld google dat er een vijf sterren google review voor mij is achtergelaten.
“Na een bijzonder pittige tijd heb ik bij Mark aangeklopt. Aanleiding was om een brei van gedachten op een rijtje te krijgen en een bepaald patroon dat ik volgde te kunnen doorbreken.
Ik kon meteen terecht. Mark heette me van harte welkom in zijn praktijk die meteen veel over zichzelf vertelt. Deze omgeving geeft je het gevoel ook gewoon jezelf te kunnen zijn. Over ieder detail van zijn praktijkruimte is nagedacht. Er is geen drempel, het is een warm welkom.
De sessies zijn prettig, ongedwongen en zeer vriendschappelijk. Mark geeft je de ruimte om één en ander in kaart te kunnen brengen. De frequentie van de bezoeken waren zo bedacht en gedoceerd dat ik met zijn hulp werd uitgenodigd tussentijds zelf aan het werk te gaan. Dat bleek voor mij de juiste formule. Die coaching en ondersteuning zocht ik en vond ik.
Ik heb door Mark zijn aanpak en methode veel helder gekregen. Hij voelt uitstekend aan wat er nodig is om je te kunnen ondersteunen je toekomst weer positief tegemoet te zien.
Veel dank Mark en veel succes.” Dank je wel Marijke

Op 11 maart volgde ik een workshop Trauma en gehechtheid, taal van het lichaam van Linda Riemsdijk. Enthousiast geworden heb ik besloten de 8 daagse training "trauma & gehechtheid; taal van het lichaam" in september te gaan volgen.

Schermafbeelding 2022 03 17 om 19.00.09

Wim Hof Weekend 12 en 13 maart

Eindelijk was het dan daar, het weekend met Wim Hof waar ik al sinds oktober naar uitkijk. Als sinds mijn workshop in oktober en kennismaking met de Wim Hof Methode beoefen ik dagelijks de ademretentie. In oktober maakte ik kennis met het ijsbad en 2 minuten was toen een goede koude ervaring.
Zaterdag 12 maart werd er na de introductie en kennismaking met de deelnemers van het weekend een ademsessie beoefend. Deze ademsessie was een lange uitgebreide sessie van een uur die veel los maakte bij de deelnemers.  Daarna volgde het ijsbad en ditmaal lukte het mij maar liefst 5 minuten in het ijsbad te zitten.

a60e20e0 320b 46d2 81c8 e1e2d36631bc 1f2adad49 8ce9 40b1 8203 fe2357d0ef11Schermafbeelding 2022 03 24 om 18.03.15

De dag werd afgesloten met een Q&A en een fantastische vegetarisch diner.
Bij het afscheid voor die dag vroeg ik aan Wim, mijn zoontje van 12 vroeg me, aan jou te vragen of hij morgen mee mag komen, we hebben elkaar al ontmoet in januari met de nieuwsjaarsduik.

IMG 8131 2

Natuurlijk, neem hem maar mee zei Wim. Enthousiast de dag overdenkend reed ik terug naar huis en liet de dag aan me voorbijglijden. 5 minuten in een ijsbad zonder dat de kou me eigenlijk kon raken.
Bij thuiskomst sprong mijn zoon een gat in de lucht toen ik hem vertelde dat zijn vraag met een ja was beantwoord.

De volgende dag, zondag 13 maart reden we samen naar Stroe naar Wim Hof. Na de inleiding voor die dag volgde opnieuw een diepe adem sessie en Leendert deed geconcentreerd mee. Het ijsbad was te koud voor hem maar een mooie krijgers duik lukte hem wel.  

Daarna volgde het ijsbad waarbij ik 10 minuten de koude toe liet en doorstond. Het was een inspirerend weekend waarin mijn enthousiasme voor de adem methode nog sterker is gegroeid. Dank je wel Wim

30f14f61 4ad1 4f42 bb23 e282ec17f0c6IMG 8704IMG 8719
Elke dag beoefen ik de ademretentie en een koude douche van ongeveer 2 minuten.
Ademretentie oefening - (zittend/liggend):
Deze oefening wordt vaak in de ochtend of avond voor het slapen uitgevoerd, probeer uit wat voor jezelf het fijnst is.
Stap 1: Adem 30 keer diep in en uit
Stap 2: Retentie (adem ontspannen uithouden)
Stap 3: Bij ademprikkel inademen en bovenin vasthouden
Stap 4: Houd de adem 15 seconden in
Stap 5: Adem weer uit
Deze 5 stappen zijn 1 ronde, voel aan hoeveel rondes je wil doen, over het algemeen wordt 3-4 rondes aangehouden. Blijf na je laatste ronde nog minimaal 5 minuten rustig zitten of liggen om waar te nemen hoe je lijf reageert. De meesten vinden deze oefening het prettigst in de ochtend.
Je kan hierna eventueel een meditatie doen, sporten of een lekkere koude douche nemen. De Wim hof adem retentie oefening vind je hier.

 EMDR
Na het behalen van mijn certificaat van EMDR-practitioner heb ik besloten me verder te ontwikkelen tot EMDR-therapeut. https://www.emdr-therapeuten.nl/wat-is-emdr/
De opdracht voor het behalen van certificaat EMDR-therapeut is 10 sessieverslagen in te leveren gedurende 1 jaar, elke maand 1 sessie en het maken van een eindverslag. Mijn tweede sessie voor maart heb ik inmiddels ingeleverd voor het traject tot EMDR-therapeut. https://www.emdr-therapeuten.nl/gelderland/

Vooruitkijkend naar april is het voorjaar losgebarsten

IMG 8785IMG 8795
De natuur ontwaakt uit een milde winterslaap en ook op mijn volkstuin is het tuinseizoen 2022 nu echt begonnen. Tijdens een heerlijk voorjaarszonnetje heb ik aardappels ‘eerstelingen’ gepoot. De tuinbonen gelegd en de raapstelen komen op. De knoflook geplant in oktober 2021 is goed aan het uitgroeien een rijke oogst in juli kan ik tegemoet zien. Tuinieren is voor mij een perfecte manier om mijn zinnen te verzetten, te overdenken en te kunnen aarden. Genietend van de heerlijke voorjaarszon mijmer ik, zittend voor het huisje op mijn volkstuin genietend van de natuur, en overdenk welk rijk leven ik bezit. Intens dankbaar vol in het leven geniet ik van het leven en prijs me gelukkig.

IMG 8770IMG 8764IMG 8764

"De positieve gevolgen voor het welzijn van mensen zijn onderzocht door gezondheidsexperts. Onderzoek op het gebied van omgevingspsychologie wijst uit dat een natuurlijke omgeving stress vermindert, concentratie verbetert en herstel bevordert. Zo hebben tuinders een lager risico op hartfalen of beroerte en leven zij gemiddeld langer."

IMG 8819IMG 8823

Pruimen & perenbloesem

En op deze laatste dag van maart, roert maart zijn staart en als ik uit  mijn praktijk raam kijk, kijk ik uit op witte sneeuwdaken. Morgen 1 april doet april wat hij wil en geeft aprilletje zoet nog wel eens een witte hoed.

IMG 8848

1 april 2022 is het alweer 13 jaar geleden dat ik Bosch-Coaching inschreef bij de kamer Van Koophandel.

Mooie ontwikkelingen heb ik de laatste jaren door gemaakt zo word ik gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering, voor mijn werk door verschillende grote zorgverzekeraars. Ik heb de vierjarige opleiding tot contextueel therapeut aan de Nagy Academie en een EMDR-opleiding afgerond.
Nu 13 jaar later ben ik nog steeds dankbaar dit werk te mogen doen en geniet ik nog elke dag van de intensiteit ervan.
Een afspraak maken kan via het contact formulier of telefonisch.

Mijn quote voor april

“Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander en tegelijkertijd in passende zorg voor zichzelf, groeit als mens en verwerft vrijheid.” Nagy