Skip to main content
  • Hulp bij Rouwverwerking

    Rouwen, hoe doe je dat?

Psycholoog Arnhem staat bekend om de begeleiding in rouwprocessen van veel cliënten

Rouwverwerking

Een rouwproces is voor iedereen anders. Een standaard manier van rouwen is er niet; elk mens rouwt zoals hij of zij rouwt. Hoe we dit doen, weten we van tevoren niet; we hebben er meestal geen ervaring mee. Rouwen leren we niet in ons leven. Totdat het voor ons staat en niet zomaar weggaat.

Onverwacht en onwerkelijk

Verlies of de dood komt altijd onverwacht, ook al weet je dat het komt. Dit laat diepe sporen achter. Een verlies is ingrijpend. Afscheid nemen voelt heel onwerkelijk. Niets is moeilijker dan afscheid nemen van iemand die er niet meer is, of van iets wat je juist vast wilt houden. Toch vraagt rouw om afscheid nemen en bewustwording.

Wanneer je het rouwen uitstelt blijf je het met je meedragen. Dit beïnvloedt je dagelijkse leven en je geluksgevoel. Ondanks dat het moeilijk is, is er maar één weg: neem de tijd en de aandacht om te rouwen en geef je verlies een plek. Dat is belangrijk. Er is er maar één die dat kan en dat ben jij.

Bewustwording

Je bewust worden van de pijn en het verdriet helpt in tijden van rouw. Daarmee opent zich meer begrip en compassie voor jezelf en anderen. Bewustwording gaat het makkelijkst als je praat over jouw verlies. Weet je niet hoe? Neem dan contact op met een hulpverlener, bijvoorbeeld een psycholoog. Daarmee maak je het jezelf net iets makkelijker. Openheid over rouw is iets wat in onze maatschappij nog aandacht behoeft.

Verwerking in fasen

Rouwverwerking gebeurt in fasen. Soms voelt dat verwarrend. Boosheid en gevoelens van onmacht lijken je op te slokken. Het is belangrijk je eigen tempo te volgen en ruimte te geven aan al je emoties; ze zijn er toch, of je het nu wilt of niet. Voel je na verloop van tijd dat je niet verder kunt met je leven, vraag dan hulp bij het verwerken van een verlies. Dat helpt!

Neem gerust contact op als je ondersteuning wilt in het leren omgaan met jouw verlies. Een aantal gesprekken helpen je om jezelf weer te herpakken en het leven opnieuw te aanvaarden, ook al weet je dat het anders zal zijn dan voorheen.

Heb je nog een vraag over de behandeling van rouwverwerking?

Accepteer vóór het invullen eerst cookies om de spamcontrole uit te voeren

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Gevonden wat je zocht?