Skip to main content

De BoschCast

Familieverhalen in beeld gebracht

De BoschCast brengt familieverhalen in beeld door in gesprek te gaan met gasten over hun gezin van herkomst, met als vertrekpunt het contextuele gedachtengoed. Zo krijgt de kijker een inkijkje in het leven en zijn vragen, van betreffende gast. De contextuele benadering berust op het ethisch perspectief dat mensen vóór alles verantwoordelijk zijn voor elkaar. De contextuele therapie kan heling en antwoorden geven op complexe vraagstukken bij gezinnen en individuen.

Met de Boschcast wil ik het helpende contextuele gedachtengoed opnieuw in het licht zetten en zodoende een groter publiek kennis te laten maken met het Authentieke gedachtengoed van professor Ivan Boszormenyi – Nagy (1920 – 2007)

“Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander en tegelijkertijd in passende zorg voor zichzelf, groeit als mens en verwerft vrijheid.” Nagy

Ik ben ook mens

20 augustus 2024
In deze acht en twintigste BoschCast is mijn gast opnieuw Emile Ratelband. Op de vraag van Emile in ons derde gesprek, mailde verschillende mensen mij, één kijker schreef: Beste Mark Bosch, Hierbij laat ik u weten dat ik geniet van uw gesprekken op uw YouTube-kanaal. Zo heb ik Emile Ratelband beter leren kennen. Wat een prachtig mens! Transparanter bestaan ze bijna niet! Ik verheug me op een volgend gesprek. En er kwamen nog een aantal reacties en vragen via de mail. Emile wilde graag meewerken aan een vierde gesprek en het werd wederom een openhartig gesprek. Mij valt op dat Emile heeft gereflecteerd op onze gesprekken en meer denkt en spreekt vanuit de contextuele gedachte en dat hij hierdoor milder naar zijn omgeving kijkt. In die zin zijn de gesprekken zeer waardevol gebleken. Het contextule gedachtengoed is mooi neergezet op Emile zijn levensverhaal. De rode draad door alle vier de gesprekken is, Emile is een familieman met grote liefde voor zijn kinderen. Geteisterd door een impuls om te vechten waar dat niet nodig is. Wie weet dat Emile door onze gesprekken “die vechter” wat meer kan kantelen naar een luisteraar en erkenner. Emile hartelijk dank voor dit vierde openhartige gesprek. Heb je genoten van dit gesprek dan wil ik je vragen, het te delen, te liken. En je te abonneren op de deBoschCast

Tuschinski theater in Amsterdam is een replica van Luxor geweest

29 juli 2024
In deze zevenentwintigste BoschCast is mijn gast Hans Eliëns. Vele kennen Hans Eliëns als Raadslid van de Partij voor de Dieren en recent kwam hij in het nieuws door het verlaten van de raad voor zijn nieuwe baan bij DOX. Zijn laatste bekende dossier in de Arnhemse gemeenteraad was het Schaapsdrift dossier. Toen dat dossier was afgerond vertrok Hans in april 2024 als raadslid. Hans werd in 2011 directeur van Luxor Live, de doelstellingen waren destijds om Luxor Live financieel weer gezond te maken en Luxor Live als poppodium weer als vast element van de stad Arnhem (en omgeving) op de kaart te zetten. In 2016 liet Hans Luxor financieel gezond achter en stond er een poppodium op de kaart zoals we dat nu nog in Arnhem kennen. Een mooie, cultureel inhoudelijke job”, aldus Eliëns, maar ook een baan die veel tijd kost. En dat wringt. "De combinatie met het raadswerk valt mij wel erg zwaar en ik ben erachter gekomen dat ik te weinig ruimte heb in mijn hoofd en te weinig tijd heb om het raadslidmaatschap uit te voeren zoals ik dat zou willen doen. Met zeer veel plezier en toewijding heb ik de afgelopen jaren mijn raadswerkzaamheden gedaan. Helaas komt hieraan nu een einde. Het is de beste keuze voor mij om nu te stoppen”, schrijft Eliëns in zijn afscheidsbrief aan burgmeester Marcouch. bron: AC) Sinds mei 2023 vervult hij de functie van algemeen directeur-bestuurder bij DOX in Utrecht. De drive van Hans is een sterk rechtvaardigheidsgevoel dat begon al in zijn werk als jongerenwerker. Dank je wel Hans voor dit openhartige gesprek. Heb je genoten van dit gesprek dan wil ik je vragen, het te delen, te liken en je te abonneren.

Ik begin met akkerbouw om te kijken of ik dat systeem in tact kan brengen

07 juli 2024
In deze zes en twintigste BoschCast is mijn gast Marcel van Silfhout. Vele kennen Marcel van Silfhout als onderzoeksjournalist, schrijver en tegenwoordig als graanboer bij graangeluk. In 2017 kreeg hij zijn eerste akker in de schoot geworpen in Wageningen. En sinds mei 2024 heeft hij op de Steenstraat in Arnhem de Bakkerista geopend waar het graan van de akkers verwerkt wordt in de broden. De cirkel is rond en door het verhaal spelen zijn voorouders een grote rol. De geschiedenis van Arnhem in de graanhistorie de molens, de Korenmarkt het Spijkerkwartier het komt allemaal voorbij. En naast het brood het bier waar hij zelfs prijzen mee heeft gewonnen. Via de soldatenvakbond komt hij in de journalistiek, en werd zo oorlogsjournalist, toen hij vader werd besloot hij onderzoeksjournalist te worden en de oorlog te verlaten. Schreef een kookboek en richtte in 2015 de Vereniging Stichting Gilde van Traditionele Schaapherders op. Schapen en akkers werken natuurlijk heel goed samen. De boernalalist vertelt honderduit en de woordspelingen blijven leuk van natuurmankementen, graaggeluk, tot bakkerista. Deze uitzending is van harte graanbevolen.

Ik ben een kopie van mijn moeder. Ik houd alle ballen de lucht in.

22 juni 2024
In deze vijf en twintigste BoschCast is mijn gast Harry van der Ploeg. Vele kennen Harry als journalist van de Gelderlander. Harry is een man van verhalen en ook zijn liefde voor Arnhem is opgetekend in een boek “verliefd op Arnhem”. Harry vertelt openhartig over zijn gezin van herkomst en zijn liefde voor de journalistiek. Zijn vader was een begenadigd trompettist die speelde bij de voorloper van wat nu het Gelders orkest is. Over zijn broers Henk en Alex, over zijn moeder en haar oorlogsherinnering, de wens die ze had voor haar zoon Alex om buschauffeur te worden. Maar Alex fotografeerde liever en dan met name de jeugdcultuur in Arnhem die hij vastlegde in zwartwit. Harry deed uiteindelijk na wat omzwervingen de school voor de journalistiek. En oefent het vak van journalist tot op de dag van vandaag uit. Harry vertelt breeduit over allerlei anekdotes in de zoektocht voor een plek ter revalidatie voor zijn broer Henk. Zijn vrouw die hij in Thailand ontmoette en zijn dochters. Harry hartelijk dank voor dit openhartige gesprek. Heb je genoten van dit gesprek dan wil ik je vragen, het te delen, te liken en je te abonneren.

Behandel je buurman zoals je zelf behandeld wilt worden.

07 juni 2024
In deze vier en twintigste BoschCast is Ernest van Nispen opnieuw mijn gast. Ernest komt voor de tweede keer en we spreken onder andere over zijn boek ‘Balkon Conversaties’. Het boek bestaat uit een reeks filosofische gesprekken tussen Ernest de schrijver, en de lezer die zich voornamelijk bezighouden met het stimuleren van bewustzijn. Boek: Balkon Conversaties. In ons eerste gesprek #19 staan we stil bij zijn boek wat ik toen net had toegestuurd gekregen. We spraken af dat wanneer ik het boek had gelezen ik Ernest nog een keer zou uitnodigen. Ons eerste gesprek heeft hem aan het denken gezet en ook daar staan we uitgebreid bij stil. Ditmaal neemt hij een boek van zijn vaders hand mee “een familiegeschiedenis Adellijk Wild”. Ernest van Nispen, is 23 jaar oud, masterstudent filosofie in Nijmegen en masterstudent Esoterie in Amsterdam. Daarnaast heeft Ernest een achtergrond als student Theologie en Religiewetenschappen. Ernest hartelijk dank voor dit openhartige gesprek. Heb je genoten van dit gesprek dan wil ik je vragen, het te delen, te liken. En je te abonneren

We zijn samen één raad. Nee, zeg ik dan, je bent volksvertegenwoordiger.

24 mei 2024
In deze drie en twintigste BoschCast is Gerrie Elfrink mijn gast Gerrie is naast echtgenoot en vader, een politicus pur sang. Gerrie groeide op in Zevenaar en is zoals hij zelf omschrijft, opgroeid te in een sociaal en liefdevol gezin. Hij is zijn ouders dankbaar voor zijn mooie jeugd. Zijn liefde voor Arnhem zien we terug in de vele bouwwerken, die onder zijn bevlogen wethouderschap toch nog afgebouwd werden zoals: het station Arnhem Centraal, de Eusebiuskerk, het bovengronds brengen van de Sint-Jansbeek in het centrum, Focus Filmtheater en andere projecten. Gerrie heeft zijn stempel als wethouder echt gedrukt op Arnhem. Even lag Gerrie onder vuur om zijn gedrag. Een rapport van een professor werd vrijelijk geïnterpreteerd en ineens kreeg Gerrie de bijnaam Bokito. Dat zijn de politieke spelletjes van mensen die niet kunnen winnen op feiten, aldus Gerrie. Na zijn wethouderschap werd de SP afgestraft in de verkiezingen en nam hij weer moedig plaats in de oppositie. Het kenmerkt Gerrie als politiek dier en een echte volksvertegenwoordiger. Nog steeds strijdt hij voor het volk zoals bijvoorbeeld bij de schimmelhuizen van huurders. Gerrie staat nu op een verkiesbare plaats op de lijst voor de Europese verkiezingen. Mocht de SP een zetel behalen, zal Gerrie plaatsnemen in Brussel en daarmee afscheid nemen als Raadslid van zijn geliefde stad Arnhem. Dank je wel Gerrie Elfrink voor dit openhartige gesprek. Heb je genoten van dit gesprek dan wil ik je vragen het te delen, te liken en je te abonneren.