• Contextuele therapie bij contextueel
  therapeut Mark Bosch

  Centraal in al mijn behandelingen staat het
  welbevinden vergroten van het individu, jij dus!

Contextuele therapie bij contextueel therapeut Mark Bosch

Relaties, een mens kan soms niet mét maar zeker ook niet zonder

In een mensenleven voltrekken zich allerlei relaties; relaties op het werk, persoonlijke relaties en niet te vergeten familierelaties. In het web van deze zo verschillende relaties ontstaan niet zelden verstoringen, irritaties of problemen. Problemen waar niet altijd de vinger op te leggen is als we een oorzaak of reden zoeken. Met iedereen even goed op kunnen schieten is natuurlijk niet nodig, maar sommige relaties zijn nou eenmaal dierbaar of heel waardevol. Zij verdienen het om zaken in een ander daglicht te bezien. Contextuele therapie biedt in die gevallen uitkomst.

Contextuele therapie en het gezin van herkomst

De contextuele therapie richt zich op een verstoring of probleem in de relatie door deze in de context van het gezin van herkomst te plaatsen. In het gezin van herkomst – daar waar je vandaan komt - wordt de basis gelegd over loyaliteit, de balans van geven en ontvangen, rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid, betrouwbaarheid en vertrouwen. Belangrijke gegevens die een grote impact hebben op het aangaan van relaties. Contextuele therapie biedt een manier om zaken die nu spelen in relaties te plaatsen in het licht van toen. Door vanaf een afstand te kijken ontstaat niet zelden inzicht in eigen handelen, een bepaalde houding of gedrag.

De verstoring van nu in de context van toen

‘Hoe groeide je als kind op in jouw gezin en hoe groeide jouw ouder op in zijn of haar gezin?’, ‘Welke plaats binnen het gezin werd aangenomen?’ ‘Hoe verhoudt jij je tot de ander?’ zijn vragen die aan bod komen in de contextuele therapie. Naast het gezin van herkomst kijkt men in de contextuele therapie ook naar de gezinnen van herkomst van de ouders van ouders, plus de grootouders. Contextuele therapie is intergenerationeel. De antwoorden die vrijkomen geven helderheid en duidelijkheid over hoe men een relatie aangaat in zijn of haar leven.

Professor Nagy, de grondlegger van contextuele therapie

Contextuele therapie is een gedachtegoed ontwikkeld door de Hongaars-Amerikaanse professor psychiater Nagy. Hij ontdekte onder andere dat mensen een rechtvaardige balans willen hebben tussen geven en ontvangen en dat elk mens een diep verlangen heeft naar waardering van zijn of haar ouders. Volgens Nagy is de relatie met ouders en familie de belangrijkste in een mensenleven. Het gezin van herkomst biedt de basis waaruit een mens zichzelf vormt en hoe relaties worden aangegaan. Hoe beter de relatie met ouders en familie, hoe meer kans van slagen je hebt in andere relaties en ook hoe lekkerder je in je vel zit. Familierelaties immers zijn onverbrekelijk.

Effecten van contextuele therapie

Dat waar je mee worstelt in relationele sferen vormt het uitgangspunt in de therapie. Bereidheid om te kijken naar wat er speelt in een andere context biedt ruimte voor verandering. Onbewust vallen dingen op hun plek, komt er ruimte om gebeurtenissen anders te verwerken, situaties anders te bekijken of op een andere manier te benaderen.

Inzicht in het eigen handelen of eigen aandeel geeft veel begrip. Er ontstaat heling. Problemen lijken dan al gauw geen problemen meer maar vormen een uitgangspunt en een kans om een verandering teweeg te brengen. Dit maakt je als mens sterker, heler en completer.

Psycholoog Mark Bosch van Bosch Coaching is contextueel therapeut en ziet veel problemen zich oplossen door deze manier van kijken in te zetten. Het klinkt ongeloofwaardig, maar de praktijk wijst uit dat op deze manier kijken naar waar een mens tegenaan loopt als het om relaties gaat, veel winst oplevert. Worstel je met een probleem en ben je bereidt dit in een breder perspectief te zetten. Neem contact op, dan kijken we of contextuele therapie voor jou een goede manier is.


Psycholoog Mark Bosch

Problemen waar niet altijd de vinger op te leggen is als we een oorzaak of reden zoeken. Contextuele therapie bij psycholoog Mark Bosch biedt in die gevallen uitkomst

Heb je nog een vraag over contextuele therapie? Of zou je graag meer willen weten?

Accepteer vóór het invullen eerst cookies om de spamcontrole uit te voeren

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Je vindt mij op

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag en woensdag: 19:00 - 22:00
 • Donderdag: 10:00 - 18:00 en 19:00 - 21:00
 • Vrijdag: 9:00 - 17:00
 • Zaterdag: 9:00 - 17:00
 • Zondag: gesloten
Copyright © 2019 Bosch Coaching. Alle rechten voorbehouden
Ontwikkeling en design Joomlapartner
| Realisatie door Joomlapartner