Skip to main content

Terugkijkend op 2022, overdenk ik een bijzonder jaar

Geschreven op 21 december 2022

Terugkijkend op 2022, overdenk ik een bijzonder jaar.
In 2022 schreef ik verschillende blogs onder andere over parentificatie, zo ook het blog terugkijkend op de maand, waarmee ik in 2021 begon, ben ik blijven schrijven. De blogs worden tot mijn vreugde zeer goed gelezen. Dit jaar heb ik over hete kolen gelopenhete kolen gelopen bij Emile en10 minuten in het ijsbad gezeten, in de ontmoeting met Wim Hof in maart.  En in november behaalde ik mijn EMDR-therapeuten voor volwassen certificaat, waar ik zeer blij mee was. Kortom het was een heel bijzonder jaar wat opnieuw voorbijgevlogen lijkt.


Het jaar 2022zo keek ik nog uit naar maart, het Wim Hof weekend en zo sluit ik het jaar alweer af. Ik herinner het me alsof het gisteren was dat ik het blog terugkijkend op 2021 schreef. Inmiddels zijn we het jaar alweer bijna uit en wat een mooie persoonlijke ontwikkelingen heb ik weer doorgemaakt, mijn praktijk is rijker geworden met onder andere kunst. Ik heb verschillende seminars bijgewoond en Wim Hof ontmoet tijdens het weekend op 12 en 13 maart. Bij Kasper van de Meulen  heb ik in Juni vier dagen ademwerk gevolgd, in september ben ik gestart met de jaartraining "Trauma en gehechtheid: de taal van het lichaam" bij Linda van Riemsdijk. Op 11 november de sterfdag van mijn moeder ontving ik het zeer droevige nieuws, dat Cobi Brouwer was overleden. Op 22 november volgde heugelijk nieuws, ik kreeg te horen dat ik geslaagd was voor EMDR-therapeut volwassenen. Op 19 december ben ik gestart met een masterclass readen bij Jacquline Wolvetang. 

Een jaar vol persoonlijk ontwikkeling, alsook de verfraaïng van en voor mijn praktijkruimte met kunst, mineraal stenen en een bloemenperk. Ruim één jaar werk ik nu in mijn nieuwe prakrijkruimte, mijn planten hebben het net zo na hun zin als ik en mijn klanten. Wat een heerlijke praktijkruimte is het geworden. Ook het bloemenperk voor mijn praktijk is echt prachtig geworden, vier seizoenen bloemenpracht. En het is ongeloofelijk, hoeveel positieve reacties ik heb mogen ontvangen over mijn bloemenperk. Nu in dit allerlaatste seizoen, de winter is het loof afgestorven, en kan ik genieten van de 'wintersilhoueten".

IMG 3275IMG 3402IMG 3272

EMDR

In november 2021 mocht ik mezelf EMDR-practioner noemen. Ik ben door gegaan met de verdieping door toepassing  en mag me dus sinds 22 november EMDR-Therapeut volwassenen noemen. Op15 december ontving ik mijn certificaat. 
Ik mocht zelfs mijn eerste 5 sterren review ontvangen voor mijn EMDR behandeling: Pas geleden een EMDR therapie bij Mark gehad. En ben zo blij met het resultaat! Ik had dat veel eerder moeten doen. Een echte aanrader.

Scan 2

Tarieven

Ook in 2023 wordt Bosch-Coaching gedeeltelijk vergoed door verschillende zorgverzekeraars.

Ondanks de inflatie en gestegen energiekosten heb ik besloten de tarieven voor individuele en relatietherapie niet te verhogen. Rekening houdend met, alles wat al duurder is geworden wil ik de drempel niet verhogen voor mensen in hun finaciële last maar de tarieven bij Bosch-coaching gelijk houden. Een kleine aanpassing betreft de avond en weekend toeslag en de extra tijd per 15 minuten.  Avond en weekendtoeslag  zijn vanaf 1 januari 2023 17% van de consultprijs.  Extra tijd per 15 minuten zal bij individuele consulten € 20,- worden, was €19,-bij relatietherapie zal dat € 24,- worden, was € 19,-. 

De behandeltarieven vanaf 1 januari 2023 zijn:

  • Individuele coaching of therapie:€ 95,-. Dit betreft eensessie van 75 minuten
  • Relatietherapie:€ 140,-incl. btw(€ 70,00,- per partner). Dit betreft eensessie van 90 minuten. Ik neem graag ruim de tijd voor mijn klanten.
  • Loopbaanbegeleiding: € 95,- voor een sessie van 75 minuten.                                                                                                                                                                 Op verzoek is een sessie van langer dan 75 of 90 minuten mogelijk: Individueel € 20,- en bij relatie therapie € 24,- per 15 minuten extra.

Toeslag van17%  van de consultprijs per sessie voor weekend- en avond consulten (18:00 – 22:00 uur).                                                                                             Btw hoeft enkel betaald te worden bij relatietherapie of bedrijfsmatige sessies.                                                                                                     

Maar liefst  97 intakegesprekken heb ik gevoerd het afgelopen jaar. Vele nieuwe klanten weten mij te vinden via de website en via mond tot mondreclame, ik ben dankbaar dat oude klanten het in mij gestelde vertrouwen en mijn werkwijze aanbevelen aan derde.
Mijn website die ik heb laten bouwen in 2019 voor het tienjarige bestaan,  heeft als extra toevoeging dat reviews nu rechtstreeks geplaatst kunnen worden en waarin ik dit jaar opnieuw maar liefst 10 reviews mocht ontvangen waarvan vier per mail en 6 als Google review met elk vijf sterren. Het blijft een bijzonder moment als er via de mail een review binnenkomt. "Op het moment dat ik met Mark contact zocht om hulp in onze relatie, had ik eigenlijk al de moed opgegeven. Het was voor mij dus een ultieme poging om de relatie te redden. Mijn partner heb ik met deze actie eigenlijk voor het blok gezet. Óf deze laatste poging of stoppen. I.t.t. mijn verwachting ging mijn partner mee en was geheel open over zijn gevoelens, levenservaringen en de dagelijkse gebeurtenissen.
De verschillen tussen ons, die veelal tot irritaties leidden, heb ik nu juist leren te waarderen. A.d.h.v. de door ons ingebrachte voorbeelden, werden heel pragmatische vragen gesteld, wat veel helderheid gaf in de interacties en zelfreflecties. Uitkomst, we willen met elkaar door en proberen bij discussies te kijken wat een oplossing kan zijn, zonder elkaar kort te doen. Met slechts enkele sessies is dit resultaat bereikt en willen we dat verder samen uitwerken. Dit had ik niet voor mogelijk gehouden. Dank Mark. P. te D. | 6 december 2022
"  
Het leveren van een bijdrage in het vergroten, van het welbevinden van mijn klanten voelt voor mij persoonlijk als een voorrecht en het stemt me dankbaar dat ik dit werk in volle gezondheid kan en mag doen.

Freeze the fear
Elke morgen doe ik aan koudetraining, eerst een ademretentie.
Na de retentie oefening, elke dag 1,5 en eens per week 5 minuten ijsbad waar het ijs afgelopen tijd op drijft. Het voelt zeer verkwikkend ondanks dat het heel koud is. Ik bevind me wel.

Ademretentie oefening - (zittend/liggend):
Deze oefening wordt vaak in de ochtend of avond voor het slapen uitgevoerd, probeer uit wat voor jezelf het fijnst is.
Stap 1: Adem 30 keer diep in en uit
Stap 2: Retentie (adem ontspannen uithouden)1,5 minuut
Stap 3: Bij ademprikkel inademen en bovenin vasthouden
Stap 4: Houd de adem 15 seconden in
Stap 5: Adem weer uit
Deze 5 stappen zijn 1 ronde, voel aan hoeveel rondes je wil doen, over het algemeen wordt 3-4 rondes aangehouden. Blijf na je laatste ronde nog minimaal 5 minuten rustig zitten of liggen om waar te nemen hoe je lijf reageert.

IMG 3655

Dit jaar heb ik mijn oude video banden laten digitaliseren en kwam zodoende weer oude opnames tegen uit de tijd dat ik muziek maakte.Het muziekburo in Arnhem eigenaar Thijs maakte deze opname. Het was bedoeld als een soort demo voor in de bak met de te boeken artiesten. ik vond het zeer leuk om terug te zien (hier) vooral omdat het hele pure opname zijn, gitaar en zang, geen versterking. Het zien van de oude opnames heeft me enthousiast gemaakt om een nummer te gaan gebruiken in de eindpresentatie voor de afronding van de jaar training Trauma en gehechtheid. Ik heb opnieuw akoorden gezocht bij een nummer en de oude tekst iets aangepast aan de opdracht. Iets wat ik zelf eigenlijk nooit gedacht had, dat ik de gitaar weer van de wilgen zou gaan pakken. 

Nu ik dit blog aan het schrijven ben, begin ik te gloeien van vreugde en blijdschap als ik zo overdenk wat ik allemaal beleefd en gedaan heb het afgelopen jaar ik voel het als een enorm voorrecht en ben dankbaar dat ik kan doen wat ik doe. 

Persoonlijk begin ik vandaag met een uiterst tevreden en gelukkig gevoel aan mijn tijd van bezinning, en verheug me zeer in het samenzijn met mijn gezin, om straks fris en uitgerust in het nieuwe jaar 2023 er weer volledig te kunnen zijn voor de klanten van Bosch-Coaching.

Ik wens eenieder hele fijne kerstdagen toe.

En voor 2023 wens ik eenieder een jaar vol van voorspoed, persoonlijke groei, gezondheid, mooie verbindingen en je echt welbevinden toe.

Mark Bosch

kerst 2023