Skip to main content

Terugkijkend op mei vrolijk en blij

Geschreven op 31 mei 2023

Mei was een zeer drukke maand, ik heb genoten van de vrije dagen in de meivakantie. Vele therapie, waaronder relatietherapie gesprekken heb ik gevoerd, maar ook verschillende EMDR-sessies toegepast.“Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander en tegelijkertijd in passende zorg voor zichzelf groeit als mens en verwerft vrijheid”

Mei was een zeer drukke maand waarbij ik even weg mijmerde bij het zien van de in bloei gekomen vredeslelie. In november 2017 na het overlijden van mijn moeder besloot ik haar toen kleine Lepelplant of vredeslelie te adopteren en in mijn praktijk te zetten. Inmiddels uitgegroeid tot een zeer grote plant. En nu de wittekelken weer in het oog springen trekt een gedachte voorbij. Ik zie de plek waar hij bij mijn moeder in haar huiskamer stond en in mijn gedachte hoor ik haar zeggen, hij geeft wel veel troep met zijn witte stuifmeel en ze knipten de kelken vroegtijdig weg. Hier kunnen ze in alle rust rustig uitbloeien.

346843831_264216266002814_6226911436308891105_n.jpg

De vredeslelie in volle bloei.

Het mooie van mijn mijn werk is dat ik mensen zo mooi tot bloei zie komen. Tot bloei komen zoals het bloemenperk voor mijn praktijk dat nu voor het tweede jaar, groeit en tot bloei komt. Het bloemenperk voor de praktijk https://bosch-coaching.nl/de-psycholoog/de-praktijk, vier seizoenenpracht in ontwikkeling na het wildemanskruid, de veldsalie die nu bloeit, komt op de achteren voorgrond het brandkruid op.

IMG_6333.jpeg

Bloemenperk mei 2023

Natuur 

'Ik ga de natuur in om getroost en geheeld te worden en om mijn zinnen weer in evenwicht te krijgen." deze mooie quote is van Stephen Covey
Hij heeft gelijk. Door naar buiten te gaan, de natuur in, ervaar je op een andere manier. Je zintuigen worden op een andere manier geprikkeld, dan dat zij worden overprikkeld door werkzaamheden achter bijvoorbeeld een computer of smartphone.
30 mei na de pinksterdagen had ik een extra vrije dag  ingepland die ik zeer goed heb besteed. Natuur is helend en tuinieren goed voor de geest. Mij ontspant het altijd enorm en het geeft me nieuwe energie. Als ik even ga aarden op mijn volkstuin. Ik heb een tweede rij bonen gelegd, bietjes gezaaid en sla en het tuinseizoen is in volle gang. En weer wat zomerkoninkjes kunnen plukken van de kouwe grond. Die wel heel lekker warm aanvoelde vandaag. Wat een weelde.

IMG_6385.jpegIMG_6384.jpeg

Volktuin aan de Bosweg 30 mei 

Platen draaien

IMG_6328.jpeg

In mijn praktijk beschik ik over een eenvoudige platenspeler. Tefegwoordig draai ik tussen de gesprekken door verschillende platen. Die plaats ik soms als post op mijn facebook pagina van Bosch-Coaching. Het valt op dat mensen daar vaak heel positief op reageren. Begrijpelijk want muziek brengt nu eenmaal een stroom van herinnering op gang. En dat zie ik soms terug in de comments, maar bij mezelf merk ik ook dat als ik na een pittig gesprek even een plaatje opzet ik even weer mijn gedachte op nul kan zetten en me zo makkelijker op het volgende gesprek kan richten. Het is gewoon ook fijn om even mee te kunnen zingen of nuriën. Kortom muziek is een fijne ontspanner. Een leuke plaat was die over Arnhem 750 jaar. Ik schreef bij die post op facebook: Vandaag draai ik tussen de gesprekken door de jubileum elpee Arnhem 750 uit 1983. Wie herkent zijn naam nog op de LP tussen de 750 kinderen? Het heeft een hoop zoals de naam al doet vermoeden Arnhem gehalte. En natuurlijk blaast onze eigen Marty met trompet een aardig moppie mee. Zo leuk dat sommige kinderen uit die tijd in het heden reageerde.

346036539_638442094813589_3946321221422773470_n.jpg346070251_1691957767890243_3591171993375889247_n.jpg

EMDR

 Scan 4 2

Na het behalen van mijn certificaat EMDR-Therapeut in december 2022 pas ik EMDR nu ook echt regelmatig toe in mijn praktijk. Was ik in het begin na het behalen van mijn practioner in 2021, vaak nog wat onzeker kan ik nu zeggen dat ik zeker ben geworden in de uitvoering van EMDR. Ik heb verschillende individuele supervisies gevolgd en ben onderdeel van een EMDR-intervisie groep om mezelf scherp te houden. Voor verschillende vragen pas ik tegenwoordig  EMDR toe in mijn praktijk. Het moet natuurlijk wel passen bij mijn praktijk ik ben tenslotte een eenpitter. Ik maak geen onderdeel uit van een grote GGZ-instelling. Laatst had ik een casus waarbij jaloezie sterk de boventoon voerde in de relatie, door EMDR toe te passen werd het rustiger voor degene die ontzettend  jaloers gedrag vertoonde naar zijn partner. Door op zoek te gaan naar de bron van zijn jaloersheid kon ik dat stuk jaloersheid met behulp van EMDR goed uitdoven. De persoon gaf aan veel baat te hebben gehad van de sessie en zich veel minder jaloers te voelen. Bij jaloersheid in een relatie is het voor beide personen niet fijn, degene die jaloers is ervaart een last alswel degene waar men jaloers door is ervaart last. Dat te verlichten kan meer ruimte geven in de relatie. En op die manier een nieuw licht laten schijnen op de relatie. Ik wordt tegenwoordig ook vermeld op de lijst van EMDR-therapeuten. Wat ik helemaal bijzonder vind is dat ik nu al mijn eerste vijf sterren google review voor voor EMDR mocht ontvangen. "Pas geleden een EMDR therapie bij Mark gehad. En ben zo blij met het resultaat! Ik had dat veel eerder moeten doen. Een echte aanrader."

 

Investeren in je relatie

Ervaar jij het als een last dat er niet gezien wordt wat jij in een relatie investeert?  Het zou dan heel goed kunnen dat je als kind op een bepaalde manier teveel verantwoordelijkheid en zorg voor anderen op je hebt genomen. Dat je niet hebt geleerd om passend aan anderen te geven in je relaties en passend te ontvangen in relaties. 

Het zou zo maar kunnen zijn dat je last hebt van de gevolgen van
‘destructieve parentificatie’.

Parentificatie is een begrip dat werd geïntroduceerd door professor Ivan Boszormenyi-Nagy. 
Parentificatie ontwikkelt zich in de kinderfase tussen de baby fase en de jongvolwassen fase.
Het kind wordt (en/of voelt zich) geroepen oneigenlijke zorgen of verantwoordelijkheid op zich te nemen. 
Het kind ervaart de noden van zijn ouder/s en gaat vanuit natuur zijn ouders helpen, omdat elk kind zijn ouder/s wil helpen. Hij kreeg immers zijn leven van hen. Zo wordt het kind als het ware te snel ouder. Het ontwikkelt daarbij de nodige krachten en talenten. Maar op latere leeftijd kan zich dit fenomeen op uiteenlopende wijze wreken. 

Er zijn vele vormen van parentificatie. Ik wil echter vier vormen van parentificatie onderscheiden, te weten:
Het zorgende kind. Zorgende kinderen nemen vaak gezinstaken op zich en nemen de verantwoordelijkheid en zorg op zich voor broers en zussen of de ouders/s praktisch of financieel, ze worden als het ware de mede ouder in het gezin. En zijn regelmatig de eerste en enige gesprekspartners en toeverlaat van de ouder/s.
Het kind wat kind moet blijven. Het kind wat kind moet blijven wordt klein gehouden. Het mag als het ware geen leeftijd eigen verantwoordelijkheid en zorg op zich nemen. Het zorgt ervoor dat zijn ouder/s een goed gevoel krijgen over hun geven aan het kind. Het beste is als het ware nog niet goed genoeg. Dit is vaak het gehandicapte kind of de jongste of het enigst kind. Het kind leert te geven door te nemen. Deze vorm van parentificatie wordt gezien als één van de ergste vormen van parentificatie.
Het perfecte kind. Perfecte kinderen zorgen voor goede schoolprestaties en maken beroepskeuzes die aansluiten bij de expliciete of impliciete wensen van de ouders. Deze kinderen zijn de zonnetjes in huis. Alles gaat zoals het moet gaan, de ouders hoeven als het ware geen tijd te besteden aan dit kind. Het kind zorgt ervoor dat de ouders alle tijd voor zichzelf hebben of voor hun huwelijk.
Niemand ziet hoeveel het dit kind kost om zo goed te presteren maatschappelijk. 
De zondebok. De zondebok neemt de spanningen binnen een gezin op zich. Het functioneert als een zogeheten bliksemafleider, hij of zij heeft gedrag dat altijd correcties nodig heeft. Het gaat om het afleiden van de grote problematiek van de ouder/s in hun levens bestaan. De zondebok offert zichzelf op en wordt geofferd ten voordele van het gezin, neemt de schuld op zich en krijgt de schuld. 
Veelal ziet er niemand wat er achter het gedrag schuilgaat en dat de zondebok verantwoordelijkheid op zich neemt door openlijk destructief gedrag.

Destructieve parentificatie kan je in het heden veel hinder geven in jouw welbevinden.

  • Wordt je  bijvoorbeeld heel snel boos en begrijp je niet waar dit vandaan komt?
  • Of je voelt dat je gemeden wordt in jouw familie of op je werk, maar je snapt niet waar dit door komt?
  • Voortdurend het gevoel dat er jouw onrecht wordt aangedaan?
  • Wil je hier verandering in brengen?
  • Wil je, je minder boos gaan voelen over vermeend onrecht?
  • Eventueel je relatie met jouw familie herstellen? 

Dat dat kan door samen met een contextueel therapeut te onderzoeken en de feiten in kaart te brengen. De feiten worden weergegeven in een genogram, lees meer over het genogram

Wil jij meer weten over jouw eigen gezin van herkomst? Neem dan contact op. Mark Bosch werkt vanuit het authentieke contextuele gedachtegoed van professor I.B Nagy. 

 

Quote voor Juni: "Hulpbronnen zijn belangrijke wegen waarlangs mensen zich kunnen bewegen naar genezing van de ‘discontinuïteit van het Zelf’."