Skip to main content

Terugkijkend op juni, zomer, happy en friendly

Geschreven op 30 juni 2022

Terugkijkend op juni, zomer, happy en friendly!

Juni was een drukke maand waarbij het erg opviel dat de stroom van aanmeldingen groot was. Deze maand wil ik ook stil staan bij parentificatie. In dit blog de parentificatie van: het kind wat kind moet blijven"Ware woorden zijn niet mooi, mooie woorden zijn niet waar."
Lao-tse

De geestelijke nood lijkt hoog in Nederland, op sommige dagen kreeg ik in juni wel 3 aanvragen voor hulp per dag. Ik kan niet iedereen meer plaatsen en verwijs regelmatig door. Maar ook van mijn collega's hoor ik dat het zeer druk is in hun praktijken. Het lijkt erop dat, nu de coronamaatregelen weer zijn opgeheven, er weer ruimte is voor de onstane geestelijke problemen door de coronamaatregelen. Regelmatig hoor ik wat de coronamaatregelen hebben betekent voor mensen. Gezinnen heb ik afgelopen maand begeleid waar men door de coronamaatregegelen recht tegen over elkaar was komen te staan en elkaar niet meer wilde zien. Werkend vanuit de contextuele gedachte is het me gelukkkig gelukt het contact tussen families opnieuw te herstellen door in de dialoog elkaar opnieuw te ontmoeten.

In mijn praktijk werk ik veeal vanuit de contextuele gedachte. In vele relaties en individuele casussen heb ik verlichting kunnen brengen door inzichten vanuit die contextule gedachte. Er is geen goed of fout, en nog belangrijker er is geen schuldige, je werkt vanuit veelzijdig gerichte partijdigheid. Het gezin van herkomst, een verticale lijn (uitgewerkt in een genogram) werkt vaak door in een relatie tussen partners op de horizontale lijn. Vanuit het gezin van herkomst wordt de blauwdruk voor het leven gelegd en kan men geparentificeerd worden. Een destructieve parentificatie kan veel ongemak geven in je leven. Ben je erg gevoelig en heb je vaak het gevoel dat men niet genoeg voor je zorgt.   

  • Vindt je het lastig om verantwoordelijkheid te nemen? 
  • Heb je geen besef van zingeving en uitdagingen durf je niet goed aan te gaan?
  • Vindt je ontvangen vanzelfsprekender dan geven?

Dan zou er best wel sprake kunnen zijn van een destructieve parentificatie van het kind dat kind moet blijven.

 

thumbnail Het kind wat kind moet blijven 4 jpg

Parentificatie is een begrip dat werd geïntroduceerd door professor Ivan Boszormenyi-Nagy. Parentificatie ontwikkelt zich in de kinderfase tussen de baby fase en de jongvolwassen fase. Het kind wordt (en/of voelt zich) geroepen oneigenlijke zorgen of verantwoordelijkheid op zich te nemen. Het kind ervaart de noden van zijn ouder/s en gaat vanuit natuur zijn ouder/s helpen, omdat elk kind zijn ouder/s wil helpen. Hij kreeg immers zijn leven van hen. Zo wordt het kind als het ware te snel ouder. Het ontwikkelt daarbij de nodige krachten en talenten. Maar op latere leeftijd kan zich dit fenomeen op uiteenlopende wijze wreken.
Er zijn vele vormen van parentificatie. Ik wil echter de vier vormen van parentificatie onderscheiden zoals Nagy die beschreven heeft, te weten:

  • Het zorgende kind
  • Het kind dat kind moet blijven
  • Het perfecte kind
  • De zondebok

De jongste kinderen of enig kinderen van een gezin kunnen worden geparentificeert tot: het kind dat kind moet blijven. Anderen kinderen uit dat gezin vinden dan vaak dat dit kind heel veel meer mocht en kreeg. Centraal staat het conflict tussen het enerzijds, de behoefte aan individuele autonomie en anderzijds het afhankelijk moeten blijven uit loyaliteit. Het beschikbaar kunnen zijn aan de zorgbehoefte van de ouders. Verwenning en over protectie liggen voor de hand. Het geven van het kind aan de ouders ligt in het overmatig ontvangen. Nagy spreekt bij het kind dat kind moet blijven dat het misschien wel één van de ernstigste vorm van parentificatie is. 

In de ontwikkeling leidt het vaak tot het moeilijk opnemen van verantwoordelijkheden en het niet durven aangaan van uitdagingen. In de praktijk kom ik vaak tegen dat juist het geparentificeerde kind dat kind moet blijven de wederkerigheid niet herkent en daardoor opnieuw in de schuld komt te staan bij een partner. Ik gebruik dan gekscherend het voorbeeld: een kind dat kind moet blijven laat gerust 20 keer koffie voor zichzelf inschenken, als het vervolgens zelf één keer koffie in schenkt kijkt het in de rondte van, hebben jullie wel goed gezien hoe hard ik aan het zorgen ben. Als ik dat in de praktijk als voorbeeld aanhaal zie ik mensen vaak herkenbaar knikken. Door het voorbeeld vallen voor partners de puzzelstukjes in elkaar.

Een kind dat kind moet blijven kan zich vaak niet goed inleven in de wederkerigheid. Heel af en toe kom ik een klassiek voorbeeld van een kind dat kind moet tegen. Ik had een persoon die in alles volgens het authentieke gedachtegoed van Nagy zich had ontwikkeld tot kind dat kind moet blijven. Altijd beschikbaar wilde blijven voor haar ouders, daardoor kon zij nooit een langdurige relatie aangaan met als gevolg dat zij altijd kinderloos was gebleven en sinds kort ook wees was geworden. In relaties altijd de veilige weg koos niks ingewikkeld. Nu zij wees was geworden, wilde zij zichzelf gaan ontwikkelen en snappen hoe het leven was gelopen zoals het was gelopen. Ze had eindelijk de ruimte gevonden om het met zichzelf aan de slag te gaan zoals ze dat verwoorde. Al na het eerste gesprek begon zij te snappen wat er precies gebeurd was in haar leven. Het uittekenen van het genogram in de Contextuele therapie, de feiten gaven haar direct inzicht. De voorbeelden die zij gaf waren zeer kenmerkend voor het kind dat kind moet blijven wat doet dat met een mens als je altijd beschikbaar moet zijn voor je ouders en zonder dat je het in de gaten hebt je hele leven om je ouders heen borduurt. Het was een fascinerend verhaal en zo duidelijk een kind dat kind moet blijven. We werken nu inmiddels aan het zichtbaar maken en inzicht geven in hoe de dingen zich hebben ontwikkeld in haar leven.

Het mooiste zou zijn als het lukt om te deparentificeren. Wat in de theorie van Nagy heel ingewikkeld is. In de praktijk merk ik dat het authentieke contextuele gedachtegoed van Nagy heel helend werkt voor mensen. Vraagstukken die soms een heel leven onbeantwoord blijven krijgen ineens kleur en vorm. Het uitgangspunt voor de contextuele therapie is intergenerationeel, je kijkt altijd in drie generaties.
Hoeveel mooie stappen heb ik al kunnen maken met mensen in het ontdekken van een destructieve paratificatie. Het stoppen van de roulerende rekening, maar ook de heling en het geluk wat mensen opnieuw ervaren zich niet meer ongezien te voelen. Zich opnieuw heel te kunnen bewegen in het leven en zich wel gezien en gehoord voelen en zich erkent te voelen. Dit maakt voor mij de contextuele therapie als één van de werkelijk helpende therapievormen getuigen de reviews. In mijn eigen leven heb ik door het authentieke gedachtegoed van Nagy vragen beantwoord gekregen waarvan ik eigenlijk de hoop op had gegeven daar ooit een antwoord op te krijgen. De heling die daarvan uitging werkt tot op de dag van vandaag door.

Herken je bij jezelf deze rol van kind wat kind met blijven? Neem dan eens contact op. De praktijk leert dan met het contextuele gedachtengoed van professor I.B Nagy men na een aantal gesprekken al heler in beweging kan komen.

Wil je jezelf als hulpverlener het gedachte goed eigen gaan maken?
De Nagy academie biedt verschillende opleidingen aan in het authentieke contextuele werk van Nagy.

  EMDR

Scan 1 2 

Na het behalen van mijn certificaat van EMDR-practitioner heb ik besloten me verder te ontwikkelen tot EMDR-therapeut. https://www.emdr-therapeuten.nl/wat-is-emdr/ De opdracht voor het behalen van certificaat EMDR-therapeut is 10 sessieverslagen in te leveren gedurende 1 jaar, elke maand 1 sessie en het maken van een eindverslag. Deze maand heb ik opnieuw verschillende keren gewerkt met EMDR, ik groei en boek goede resultten met deze helpende vorm van behandeling bij trauma. Mijn vijfde sessie voor juni heb ik inmiddels ingeleverd voor het traject tot EMDR-therapeut. https://www.emdr-therapeuten.nl/gelderland/

Nick Cave

Al heel lang volg ik Nick Cave and the bad seeds. Ik ga niet vaak meer naar concerten dus was ik extra verguld hier naar toe te kunnen gaan. Vooraan staan bij Nick tijdens The best kept secret, Cave is the best kept secret in muziekland voor mij en het was fantastisch. De onvervaardheid, de energie vanaf noot één, de band de dienende samenwerking, het licht alles klopt tot aan het einde de laatste toon klinkt. Opnieuw kippenvel een intense verbondenheid in muziek waar ik me weer even diep op zielsniveau aan kon laven.
Dank je wel Nick Cave and the bad seeds voor deze opnieuw waanzinnige intense ervaring.

Filmpje: 12 juni BKS 2022

287450571 2248889461930556 8620976192585045556 n286009476 2249874501832052 7565190486069967526 n

 

Training
22, 23, 24 en 25 juni volgde ik een Breathwork Masterclass. Niets zo krachtig als je bewust worden van je ademhaling, als tool voor meer gezondheid, rust en geluk in je leven. 4 hele dagen van 9 tot 17 uur alles over adem, wat een verademing was dat. Ik wil het geleerde in gaan zetten in mijn praktijk als gerichte ademoefeningen voor specifiek klachten, zoals bijvoorbeeld stress. 
Het waren vier prachtige dagen, Breathwork. "Adem je begint ermee vlak na de geboorte en eindigt ermee als je het leven loslaat en je laatste adem uitblaast". 

IMG 0035Scan 1

 Op mijn volkstuin
Het zaaigoed op de volkstuin is gezaaid voor dit seizoen. Het nieuwe aardbeienbed was dit jaar een groot succes, vele zomerkoninkjes heb ik kunnen plukken en me goed laten smaken. De peulen en de eerste tuinbonen waren zeer smaakvol. De eerstelingen (aardappels) zijn een streling voor de tong en een genot in smaak. Elke keer weer als ik na een week werken op zondag ga aarden op mijn volkstuin voel ik me heel wel. De plek brengt mij dicht naar mezelf, even bezig zijn met het verzorgen van eigen geteeld voedsel is sowieso een helende bezigheid. Omringd door de prachtige omgeving van park Klarenbeek. De eerste klanten heb ik de mogelijkheid geboden dit aarden te beleven. 

IMG 0057IMG 0060

IMG 0069

Juni is opnieuw voorbijgevlogen, het was een fijne maand alles staat vol in bloei en de zomer is aangebroken. Ook in het in april aangelegde bloemenperk voor mijn praktijkruimte zijn de vaste planten zeer goed aangeslagen.  De planten zijn de weg naar groeien en bloeien ingeslagen en worden druk bezocht door vlinders.

IMG 0071IMG 0072 2

Het is en blijft een prachtplek en ik voel me bevoorrecht daar mijn praktijk te kunnen voeren. Ik rijk en kijk uit naar juli.

Quote voor juli

"Leven is: Genieten van het leven." E. Levinas