Skip to main content

Werken ten tijde van het Coronavirus covid-19

Geschreven op 17 april 2020

Werken ten tijde van het Coronavirus covid-19

Vandaag drie weken, een persconferentie verder en drie weken na het ingaan van de verlenging van de extra maatregelen rondom de Coronacrisis, kijk ik wederom terug op een zeer bijzondere werkweek. Ditmaal met vier afzeggingen. Maar ook weer twee intakegesprekken.

Vele mooie blauwe wolkenluchten heb ik gezien vanuit mijn praktijkraam aan de Vijverlaan 30. De schilders zijn buiten bezig het pand opnieuw in de verf te zetten. Vanuit de beroepsvereniging de melding, om alle verwarring te voorkomen: “Kun je wel op afstand minimaal 1,5 meter therapiesessies houden, dan mag je doorwerken met in achtneming van alle overige regels van RIVM en zorgverzekeraars.” Gelukkig kan ik dus ruim voldoen aan die afstand en neem alle verdere voorzorgsmaatregelen in acht.

Ook via skype heb ik in één geval een sessie kunnen aanbieden. Persoonlijk ben ik blij dat Nederland niet mee is gegaan in een totale Lock-down. De maatregelen in Zweden vind ik persoonlijk ook een zeer interessante gedachte. Hierdoor heb je toch straks ook wereldwijd ander vergelijkingsmateriaal. Zelf heb ik deze week opnieuw mijn bijdrage weer mogen leveren in deze Coronacrisis in mijn werk als psycholoog-coach/ relatietherapeut. En zodoende kunnen bijdragen aan het welbevinden van mijn klanten. In mijn gevoel heb ik de juiste beslissing genomen om mijn praktijk niet te sluiten maar door te werken ten tijde van de Coronacrisis. Mijn klanten houden zich ook aan de regels en melden zich keurig af bij ziekteverschijnselen. Veel ontroerende momenten zijn weer gedeeld afgelopen week. Precies dat is wat mijn werk als contextueel therapeut zo bijzonder maakt. Met ogenschijnlijk kleine vragen kun je zoveel goeds in beweging zetten bij mensen. Ook afgelopen week is elke gesprek opnieuw begonnen door even stil te staan, in wat de maatregelen voor impact heeft, in de persoonlijke levenssfeer van mijn klanten.

Ik vraag mensen ook:

  • Wat is er nu wat je opmerkt?
  • Wat brengt de gedwongen rust jou?

Dat wat je opmerkt kun als nieuw doel nemen. Ik hoor bijvoorbeeld: Ik vind het zo fijn om dichter bij mijn gezin te zijn, en mijn kinderen nu vaker te zien omdat ik thuiswerk.

Dan geef ik terug: Dat is mooi om te vervaren en misschien kun je dat gegeven uitwerken in een nieuw doel voor na de crisis. Jouw behoefte is dan waarschijnlijk vaker thuis te zijn voor je kinderen en jouw gezin. Eigenlijk biedt deze tijd ook nieuwe mogelijkheden door de gedwongen rust. Momenten van bezinning die veel goeds kunnen brengen, naast al het leed. Want dat er heel veel leed zal ontstaan na deze crisis wordt mij steeds duidelijker. Voor mijn praktijk staat het totaal sinds 6 maart nu op 24 Coronacrisis afmeldingen. Zelf ben ik dankbaar dat ik gezond ben en wederom terug kan kijken op een bijzondere werkweek. Wil jij ook een afspraak maken? Dat kan nog steeds via het contactformulier.

Sinds lange tijd heb ik nu zelf een vrije zaterdag en ga ik genieten van dit lange zonnige weekend.

Heb zorg voor elkaar en blijf bovenal gezond.