Skip to main content

Terugkijkend op april en het artikel in de Happinez

Geschreven op 30 april 2023

April was een drukke maand, het voorjaar hangt nu echt in de lucht, en ik geniet van de vrije dagen in de meivakantie. Vele therapie, waaronder relatietherapiegesprekken heb ik gevoerd, maar ook verschillende EMDR-sessies toegepast. "Relationele ethiek loopt dwars door de psychische ervaring van individuen en de concurrerende machtslijnen tussen individuen en groepen".

April was een drukke en afwisselende maand. Met de extra vrije dagen tijdens de pasen, koningsdag en de meivakantie was er genoeg tijd voor ontspanning en de zogeheten zelfzorg. Tijdens mijn vakantie kwam het goed uit om de Pynock stoelen opnieuw te laten bekleden door Maurice. En 26 april werden de pynock stoelen bezorgd ze waren al mooi maar zijn nu prachtig geworden en wat zitten ze fantastisch. Ze sluiten zo mooi aan bij de sfeer van mijn praktijk.

IMG_5732.jpegIMG_5733.jpeg

Het was leuk om begin april het artikel in de Happinez te kunnen lezen. In januari was er een fotoshoot geweest en een interview afgenomen en ik wist dat het in nummer 3 zou worden geplaatst. Het maakt altijd nieuwsgierig wat het dan uiteindelijk wordt. Het zou een artikel over tenenlezen worden dat wist ik natuurlijk al wel. In 2019 was het de laatste keer dat ik de workshop "Entertenen" Tenenelezen verzorgde tijdens de Zwarte Cross verzorgde.

In 2004 starte ik met het leggen van tarotkaarten op festivals, ik was toen net gestart met een coachingsopleiding onorthodox coachen bij Cobi Brouwer en Frances Nijssen en bedacht me toen dat het tarotkaarten leggen op festivals een mooie kans zou kunnen zijn om op een laagdrempelige manier coachingsgesprekken aan te gaan met mensen en zodoende mezelf beter kon leren af te stemmen op de Coachee. Het bleek een gouden greep want mensen stonden in de rij voor een kort consult, iets wat als beginnend coach niet snel aan de orde is dat er rijen staan te wachten voor een eerste gesprek. Ik gebruikte de tarot als inzichtgevend spel en het voelde ook als een missie om de essentie van het spel, het is een inzichtgevend spel, weer terug te brengen naar de mensen. En in die missie kan ik nu schrijven ben ik ruim geslaagd. In 2005 zei ik tegen mijn vriendin heeft dit wel zin, nadat ik op een paar festivals in 2004 tarotkaarten had gelegd, en al was er veel belangstelling  ik vroeg me af blijft het wel hangen wat je vertelt. Ik besloot nog éénmaal een ronde langs de verschillende festivals te doen die zomer in 2005. En wat trof mijn verbazing, veel mensen uit 2004 kwamen opnieuw terug voor een kort consult en vertelde mij hoe dankbaar ze waren geweest met het consult en de inzichten die ze hadden opgedaan. Verrast door zoveel erkenning besloot ik door te gaan met het leggen van tarotkaarten op festivals in het zomerseizoen. In 2007 bouwde een vriend een website en de domeinnaam tarotdeskundige.nl was nog vrij, en zodoende ontstond de tarotdeskundige. Het leuke van de site was dat er aan de linkerzijkant een fotogalerij ontstond van alle festivals die ik bezocht had. De mensen gaven allemaal toestemming voor de foto en plaatsing op de website en zo werd het een mooi overzicht van 15 jaar tarotkaarten leggen op festivals.
 
Mijn praktijk Bosch-Coaching hield ik gescheiden van mijn tarot en later de tenenlees activiteiten. Niet omdat ik me er voor schaam, maar men heeft vaak een verkeerd negatief beeld van de tarot als zijnde toekomst voorspellen of waarzeggen. Echter niets is minder waar, de tarot is een inzichtgevend spel bestaande uit 78 kaarten, 52 kleine en 22 grote arcana kaarten, eigenlijk het gewone kaartspel van aas tot koning met als toevoeging de 22 grote arcana kaarten. Ik heb de tarot altijd gezien als een soort methodiek en nooit als toekomst voorspellen, tenslotte maak je, je toekomst altijd zelf. Maar ik zou het jammer hebben gevonden als men door mijn rol van tarotdeskundige men een verkeerde indruk van mijn praktijk Bosch-coaching zou krijgen. Achteraf bezien viel dat echter reuze mee en wisten vele klanten me juist te vinden door mijn rol als tarotdeskundige waarin ze me hadden ontmoet, vele coachtrajecten ontstonden na een kort consult op een festival. Juiste de ontspannenheid en de open nieuwsgierigheid van de bezoekers van een festival maakte dat ik duizenden mooie gesprekken heb mogen voeren en zoveel leuke mensen heb ontmoet. Maar ook zoveel leuke festivals heb meegemaakt.
 
In 2020 werd ik opnieuw gevraagd voor de zwarte cross, door de corona maatregelen ging die editie niet door. Voor mij was het ook het moment om de Zwarte Cross 2019 als mijn laatste festival te bestempelen. Het werk op festivals werd sowieso steeds lastiger te plannen met mijn praktijk. En na 15 jaar was het ook wel goed geweest, mijn doel uit 2004 was ruim behaald en de missie meer dan geslaagd. De oude vintage website uit 2007 was absoluut niet meer te gebruiken op de huidige smartphones en daarom besloot ik de website www.tarotdeskundige.nl te laten updaten naar een moderne website anno 2023. En hoe prachtig getimed dat er direct een nieuw artikel geplaatst kon worden op de niewe website onder het kopje in de media/ publicaties in de pers. Namelijk op dezelfde dag dat de nieuwe website het internet opging kwam de Happinez uit met het artikel over tenenlezen. Veel lees en kijkplezier op de vernieuwde website!

Image_6.png

Still van oude website 

De grondleggers van het tenenlezen Imre en Margriet Somogyi zijn sinds 1981 bezig geweest met het in kaart brengen en op schrift zetten van de tenen. Na het overlijden van Imre op 29 mei 2015 is Margriet ook gestopt met het tenenlezen. Tenenlezen is een kennissysteem dat het mogelijk maakt karakter, persoonlijkheid en gedrag te analyseren door de stand en de vorm van de tenen te interpreteren. Je leest iedere teen afzonderlijk met al zijn kenmerken en kijkt daarbij naar de samenhang tussen de andere tenen. De methode is geschikt om zelfkennis op te doen. Ieder mens heeft zijn eigen 10 unieke tenen. Tenenlezen biedt handvatten en legt bloot waar je kracht, zwaktes en kwaliteiten liggen. Elke teen weerspiegelt een unieke eigenschap of kwaliteit. Je kunt je tenen zien als zenders en ontvangers. De stand en de lengte van je tenen, leert je hoe je met een eigenschap omgaat. Je leest eerst de tenen van de rechtervoet en vervolgens die van de linkervoet.  Een teen is verdeeld in drie kootjes, behalve de grote teen, die heeft twee kootjes. Een teen is als volgt opgebouwd: Eerste kootje, is de wortel en weerspiegelt het begin, Tweede kootje, is het midden en weerspiegelt de ontwikkeling, Derde kootje, is het uiteinde en weerspiegelt de uiting.

Rechtervoet verstandskant
1e teen communicatieteen: communicatie over rationele zaken
2e teen wens- en verlangenteen: wensen, verlangens, plannen, ideeën en wilskracht
3e teen doeteen: actie en boosheid
4e teen controle-/gehechtheidteen: hechten, controle en betrokkenheid
5e teen onzekerheid/ angstteen: onzekerheid en angst
Linkervoet gevoelskant
1e teen communicatieteen: communicatie over gevoelsmatige zaken
2e teen gevoelteen: alle gevoelens en emoties van de eigenaar zelf
3e teen creativiteit-/intuïtieteen: alle vormen van creativiteit en handelingen vanuit je gevoel/ intuïtie.
4e teen liefdesteen: alles waarvoor liefde, passie kan worden opgebracht en ervaren
5e teen seksualiteit- en vertrouwenteen: alle vormen van seksualiteit, intimiteit en (zelfvertrouwen

Image_2.png

Overzicht van betekenis van de tenen 

Hppinez_3._2023.jpegHappinez_2023.jpeg 

Scan.jpeg

Het artikel is ook te lezen op de nieuwe website. 

Tenenanalist van het jaar 2017

"Beste Mark, graag willen wij je laten weten dat je genomineerd bent als Tenenanalist van het jaar 2017. De Jury gaat de ingezonden achtergrond van de nominatie beoordelen, en op de Nationale Tenendag 4 november 2017 wordt de winner bekend gemaakt. Wij Willen je daarom graag uitnodigen om op die dag aanwezig te zijn." En ik won de wisselbeker, die niet meer gewisseld hoefden te worden, wat het natuurlijk wel extra bijzonder maakte. Op verschillende festivals tijdens de workshops "Entertenen" Tenenlezen, liet ik de gewonnen beker, trots met een knipoog zien. Het jury rapport roemde mijn laagdrempeligheid bij het tenenlezen. En zodoende werd ik de allerlaatste Tenenanalist van het jaar 2017.

Stichting fudare werd opgeheven na het overlijden op 72 jarige leeftijd van de grondlegger Imre Symogi in 2015. Wel bestaat er nog altijd een website van tenenanalyse

l341798799_3423451027916987_8652541258828062373_n.jpg 
Het in ontvangst nemen van de beker in 2017
Het tarotkaarten leggen en het tenenelezen op festivals heeft me vele mooie ervaringen en herinneringen opgeleverd die ik zeker niet had willen missen. Tegenwoordig richt ik me eigenlijk alleen nog maar op mijn werk als psycholoog coach in mijn praktijk bosch-coaching. Festivals zijn echt verleden tijd geworden, en slechts heel af en toe leg ik nog tarotkaarten voor wie dat wil. Na aanleiding van het artikel in de Happinez zijn er wel enkele aanvragen gekomen voor de workshop "Entertenen" tenenlezen maar die neem ik nog in overweging.
Door mijn ontwikkeling van de afgelopen 15 jaar kan ik nu zoveel prachtige technieken inzetten en is mijn gereedschapkist rijkelijk gevuld, met EMDR, contextuele therapie, onorthodox coachen, loopbaan begeleiding, bedrijsfcoaching en relatie therapie
 
 

Nieuwe kunstwerken Inmiddels bezit ik vier mooie passende kunstwerken van Pascal Brouwer (1973) voor mijn praktijk. De stijl van deze Arnhemse kunstenaar is ongeëvenaard. Mijn klanten zijn net als ik zeer lovend over zijn werk en soms hoor ik de woorden Escher of Mondriaan vallen in vergelijking met zijn stijl. Persoonlijk vind ik de stijl van Pascal heel eigen en authentiek. Wat mij ook opvalt is dat veel van mijn collega's die de werken zien ze fascinerend vinden.
Het eerste werk kocht ik op 19 mei 2022-"Persistence And Resilience 88 - Champions Edition"- Het tweede werk kocht ik op 17 november 2022. - "The Return Of The Urban Abstract Architect 2022-20 Champions Edition"- Het derde werk  "The Return Of The Urban Abstract Architect 2022-71' kocht ik op 24 maart, en op 31 maart 2023 kocht ik voor het 14 jarige bestaan van Bosch-coaching een vierde werk Van Pascal Brouwer "The Return Of The Urban Abstract Architect 2022-73" Ik kijk elke dag met heel veel bewondering naar zijn werk en uitgelicht met een black-light is het echt een fenomenaal gezicht, werkelijk fantastisch. Ze staan prachtig Pascal dank je wel! 

IMG_5055.JPGIMG_5099.jpegIMG_5100.jpeg

In mijn vakantie heb ik het onkruid gewied in het bloemenperk voor de praktijk https://bosch-coaching.nl/de-psycholoog/de-praktijk het begint voor het tweede jaar op rij tot volle wasdom te komen, vier seizoenenpracht in ontwikkeling. 

IMG_5752.jpeg 

Bloemenperk voor mijn praktijk

Generaties Als kind vond ik het al leuk om dingen te verkopen, handelen dat had ik van mijn vader mee gekregen zei mijn moeder. Die was in zijn jonge jaren verkoper van onder andere stofzuigers geweest en hij scheen vertelde mijn halfbroer ooit, echt goed te zijn geweest in handelen, handelen zit ons in ons bloed zei hij toen. En dat klopt wel want zelf heb ik in een periode sieraden gemaakt en verkocht in verschillende steden in Nederland en ik kan zeggen niet onverdienstelijk. Mijn zoon inmiddels 13 jaar had al eens op koningsdag stenen goud geverfd en ze als geluksgoudklompjes verkocht en was in één ochtend al zijn handelswaar kwijt. Nu wilde hij wel eens in een echte grote kraam op de koningsmarkt staan. Ik had nog wat Lp's en allerlei spullen en huurde een kraam voor de markt. Al vroeg 6:30 uur reden we richting de marktkraam en togen aan het werk. Het was een koude nacht geweest het ijs lag op de planken van de kraam. De zon kwam op en het werd een zonnige dag. Aan het einde van de dag was hij blij en opgewekt en vertelde dat hij het handelen echt heel leuk had gevonden. Hij realiseerde zich dat dat ook een mogelijkheid is voor de toekomst. Het was leuk om te zien dat hij op een speelse open manier de mensen te woord stond en aardig wat heeft verkocht. Het inzicht de spullen leuk te etaleren en het kunnen zien wanneer iemand geïnteresseerd is om iets te kopen gaf mij wel het idee dat er een handelsgeest doorgegeven door de generaties in Leendert schuilt. We namen veel minder terug dan verwacht en hij vroeg opgewekt: gaan we volgend jaar weer pap. Dat weet ik nog niet maar het is in ieder geval leerzaam geweest en we zijn niet voor niets gegaan. De derde generatie heeft de handels geest mee gekregen in de genen zo lijkt het. Wie weet wat de toekomst brengt.

IMG_5739.jpeg

Leendert op de koningsmarkt in Armhem

 IMG_5769.jpegIMG_5784.jpeg

 Het natuurhuisje in Ellewoutsdijk

 IMG_5773.jpegIMG_5902.jpeg

Zoutelande                                                   

29 april ben ik nog een paar dagen met mijn zoon er tussen uit geweest en wat een mazzel hadden wij met het weer. We hadden een natuurhuisje gehuurd op zuid Beveland, Zeeland in Ellewoutsdijk. Het is een prachtige rustie plek in de middle of nowhere omringt met vogels en de stilte van het land. We hebben het grootse van het Deltawerk de Oosterscheldekering bezocht en Leendert was onder de indruk hij had het nog niet in het echt gezien alleen op school op een foto. Heerlijk gewandeld over de hoge duinen bij Zoutelande en lekker over het strand gebanjerd en het prachtige Veere bezocht.

IMG_5855.jpegIMG_5824.jpeg

Het is fijn om als vader en zoon er even samen op uit te zijn en zodoende kunnen moeder en dochter ook samen optrekken. Dat vind ik ook fijn aan de vakantiedagen dat ik wat meer tijd heb om één op één met mijn kinderen door te brengen persoonlijk aandacht is altijd fijn. En zelf kom ik ook tot rust, even niets anders dan rust en bijtanken met de drukke mei maand in het verschiet. Heerlijk even aandacht in zorg voor jezelf en de dierbare ander.

IMG_5883.jpeg343753955_181966894340741_572557912558982120_n.jpg

Op de dag van de arbeid hebben we een bootje gehuurd en zijn we naar Veere gevaren. Het was een hele leuke tocht 2 uur heen vanuit Kortgene even de haven binnenvaren en aanleggen en weer terug. We hebben genoten van het varen op wederom een zonovergoten dag. 

IMG_5946.jpegIMG_5994.jpeg

Quote voor mei:

“ Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander en tegelijkertijd in passende zorg voor zichzelf groeit als mens en verwerft vrijheid”