Skip to main content

Terugkijkend op november verdrietig en blij

Geschreven op 30 november 2022

November 2022 was een drukke herfstmaand met opnieuw een zeer volle agenda. Mij bereikte ook het zeer vedrietige bericht dat mijn oud docent, opleider en goede vriendin Cobi Brouwer was overleden. Het blije nieuws in november was dat ik mijn certificaat voor EMDR-therapeut heb behaald. "Relationele ethiek, dat wil zeggen: de respons en de uitkomst van echte dialoog". Nagy.

November kreeg een verdrietige bijklank toen ik op 11 november, de sterfdag van mijn moeder, vernam dat mijn oud docent en vriendin Cobi Brouwer was overleden op 74 jarige leeftijd. Ze was nog bezig een nieuw boek te schrijven haar bevlogenheid zal gemist worden. Wat heb ik veel van haar mogen leren en hoe bijzonder was het toen voor mij om haar te vergezellen bij haar workshops en bij haar boekpresentaties. Van haar heb ik het onorthodoxe coachen geleerd.

IMG 3329

De vier boeken van haar hand

In 2005 liet ik mijn lange haar kort knippen. (klik op deze link voor filmpje)   Na de opleiding Onorthodox Coachen startte ik met een Bachelor Toegepaste Psychologie en werd mij door Cobi Brouwer en frances Nijssen de kans geboden stage te lopen bij de Perspectiefgroep. Cobi Brouwer was een vakvrouw die de kunst van het ontregelen als geen ander verstond. Om stage te mogen lopen bij de Perspectiefgroep vroeg ze mij afscheid te nemen van mijn lange krullende haar en zodoende deed ik na 20 jaar wat ik echt nooit voor mogelijk had gehouden en liet ik mijn lange haar kort knippen. En het klopte sinds het afscheid van mijn lange haar kwam ik pas echt goed op het pad der ontwikkeling. Mijn staart verbrandde ik tijdens een Tibetaans ritueel tijdens de opleiding Onorthodox coachen en of de duvel er mee speelde het vuur doofde en een enorme stinkende rookwolk trok door de achtertuin van de Perspectiefgroep aan de van der Helllaan 20. Het voelde symbolisch en we moesten er allemaal vreselijk om lachen. Een ieder die me kende reageerde op een enkeling na verrast en vond het me beter staan. 17 jaar later ben ik nog steeds tevreden alhoewel het wel wat dunner en grijzer is geworden. Robin knipt anno 2022 nog steeds naar volle tevredenheid mijn haar. Toen was ze leerling inmiddels heeft ze al vele jaren een eigen salon. https://robinshairenbeautysalon.nl

De dood van Cobi kwam ondanks haar ziekbed toch nog geheel onverwacht. Vrijdag 18 november is ze ter aarde besteld op Moscowa de juiste rustplaats voor een echte Arnhemse.

Rust zacht lieve Cobi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         IMG 3328

 Tijdens de uitreiking van mijn certificaat voor Onorthodox Coach in 2007

 EMDR

Scan 1 2 

Na het behalen van mijn certificaat vanEMDR-practitionerhad ik besloten me verder te gaan ontwikkelen totEMDR-therapeut.https://www.emdr-therapeuten.nl/wat-is-emdr/ De opdracht voor het behalen van certificaat EMDR-therapeut is, 10 sessieverslagen in te leveren gedurende 1 jaar, elke maand 1 sessie en het maken van een eindverslag. Deze maand heb ik opnieuw verschillende keren gewerkt met EMDR, ik groei en boek nu goede resultaten met deze wonderlijke, helpende vorm van behandeling bij trauma. Mijn tiende en tevens laatste sessie voor november, evenals het eindverslag heb ik ingeleverd voor het traject tot EMDR-therapeut.https://www.emdr-therapeuten.nl/gelderland/ De website is inmiddels aangepast en er is een nieuwe pagina,EMDR  toegevoegd aan mijn lijst van behandeling. En op 22 november kreeg ik te horen dat ik mijn certificaat voor EMDR-therapeut heb behaald! En als ik 30 november mijn mail open en google meld dat er een vijf sterren google review voor mij is achtergelaten. "Pas geleden een EMDR therapie bij Mark gehad. En ben zo blij met het resultaat! Ik had dat veel eerder moeten doen. Een echte aanrader." Voelt dat als een kers op de EMDR-taart van November.

IMG 3379

Tweede schilderij

Inmiddels heb ik twee passende mooie kunstwerken van Pascal Brouwer (1973) voor mijn praktijk. 
Het eerste werk kocht ik op 19 mei, -Persistence And Resilience 88 - Champions Edition"- Het tweede werk kocht ik op 17 november. - The Return Of The Urban Abstract Architect 2022-20 Champions Edition- Ik kijk er sinds mei met heel veel genot naar, soms valt het zonlicht erin en dan zie je weer een hele andere diepte. Maar uitgelicht met een black-light is het een fenomenaal gezicht, werkelijk fantastisch.
Ze staan prachtig Pascal dank je wel! 

IMG 3363IMG 3278 2

IMG 3365IMG 3279 2

 Een andere grote wens van mij kwam ook uit in november, ik vond deze prachtige grote bergkristal voor mijn praktijk.

IMG 3401

Bergkristal is een sterk genezende steen die helpt tegen allerlei kwalen. Ook staat deze steen er om bekend dat het de werking van andere stenen versterkt. Hij werkt zuiverend en beschermt de aura tegen straling, reinigt de chakra's en brengt ze weer in balans. Bergkristal reguleert de energiestroom en geeft vitaliteit. Hij verlicht je van angsten en schenkt je innerlijke stabiliteit.

Bergkristal helpt tegen depressie, slapeloosheid, besluiteloosheid en vermindert angsten.
Bergkristal versterkt de concentratie en bevordert het helder denken. Bergkristal maakt je onpartijdig en helpt je bij het oplossen van problemen, maakt je liefdevol en schenkt balans en harmonie.

Vrijdag17 november had ik nog een trainingsdag bij de jaartraining,"Trauma en gehechtheid: de taal van het lichaam"  inmiddels heb ik nu al vier leerzame trainingsdagen gehad. Deze training geeft me weer nieuwe inzichten en tools voor mijn praktijk. Na de tweede trainingsdag kocht ik een expandabal die ik als oefening al een paar keer heb ingezet in mijn praktijk, met een mooi resultaat. Ik kijk uit naar het vervolg van de training die ik infebruari 2023zal afronden. Dan vangt nu de alweer de allerlaatste maand van het jaar aan december. In mijn beleving is het jaar voorbijgevlogen. En ik ben verguld met het feit dat ik mijn EMDR traject tot therapeut heb kunnen afronden. 

 Quote voor december:

De betrouwbaarheid van de hulpverlener berust in de 1ste plaats op zijn veelzijdig gerichte partijdigheid. Nagy

IMG 3402