Skip to main content

Terugkijkend op oktober, in het midden van de herfst.

Geschreven op 31 oktober 2022

Oktober 2022 was een drukke herfstmaand met opnieuw een zeer volle agenda. De website is iets aangepast en er is een nieuwe pagina, EMDR toegevoegd aan mijn lijst van behandelingen. "Echte dialoog is in wezen afhankelijk van de wederkerigheid van verantwoordelijke zorg". Nagy

Oktober was een drukke maand, aan het einde van de maand heb ik een paar dagen herfstvakantie opgenomen. Die dagen heb ik benut om onder andere even vier dagen er samen met mijn kinderen op uit te gaan, naar Vianden. We hebben heerlijk gewandeld, kastelen, Luxemburg stad en een plek bezocht waar ik zelf ook al eens lang geleden was geweest. De linkerfoto genomen door mijn tweelingbroer in 1979,16 jaar oud was ik op de foto, en dan 43 jaar later op hetzelfde hek te zitten gefotografeerd door mijn zoon. Maar hoe bijzonder voelde het voor mij nu, om zelf mijn twee schatten op dat zelfde hek te kunnen fotograferen. In 1979 keek ik mijn ogen uit en dacht wat een hoge bergen. Mijn kinderen dachten hetzelfde over het heuvelachtige landschap en vonden het hoge bergen. Mijn kinderen genoten dan ook van hun eerste reis naar het buitenland. Wie wat bewaard heeft wat, en dat bleek want ze genoten volop van alle nieuwe indrukken. Dat vind ik zo mooi bij mijn kinderen ze kunnen klein, groots genieten. En wie zal het zeggen, zitten ze later met hun geliefde of kinderen op datzelfde hek slechts drie en een half uur rijden vanaf Arnhem, en spreken ze uit hoe leuk ze het toen hadden vonden, hun vader zoon/dochter uitstapje naar Luxemburg. 

Vianden 2022

De laatste vrijdag van oktober had ik nog een trainingsdag bij de jaartraining, "Trauma en gehechtheid: de taal van het lichaam"  inmiddels heb ik nu al drie leerzame trainingsdagen gehad. Deze training geeft me weer nieuwe inzichten en tools voor mijn praktijk. Na de tweede trainingsdag kocht ik een expandabal die ik als oefening al een paar keer heb ingezet in mijn praktijk, met een mooi resultaat. Ik kijk uit naar het vervolg van de training die ik in maart 2023 zal afronden. 

Bloemenperk

In de eerste werkweek na mijn vakantie had ik het onkruid in het bloemenperk voor mijn praktijk verwijderd en dat was toen hard nodig. Het is ongeloofelijk, hoeveel positieve reacties ik mag ontvangen over mijn bloemenperk. Deze herfst bloeit de Anemone vitifolia (wit) en de aster. Het is een pracht om te zien dat er nu elk seizoen iets bloeit, bijen, insecten en vlinders vliegen af en aan voor mijn praktijkraam. En hoe wondelijk dat laat in oktober zich nog een verlate Purperen rudbeckia, zonnehoed laat zien. De asters zijn een echte blikvanger in deze maand en bloeien volop. En straks in het allerlaatste seizoen, de winter dan sterft het loof af, en kan ik genieten van de 'wintersilhoueten".

Vierseizoenen pracht.

IMG 2482IMG 2484

Op 27 oktober 2015 liep ik het pand aan de Vijverlaan 30 naar binnen en stapte om 2 over 10 uur over de drempel van mijn nieuwe praktijk en op 29 oktober  tekende ik het contract ingaande 1 november 2015. Alweer zeven jaar werk ik nu met heel veel plezier in dit prachtige gebouw aan de Vijverlaan 30, de voormalige Creutzberg school.

Vijverlaan 30 2015

Op 1 november 2021 verhuisde ik intern naar een grotere ruimte in dit zelfde prachtige gebouw. Ik verhuisde met mijn praktijkruimte naar de begane grond, in mijn nieuwe praktijkruimte is het gemakkelijker om bij gezinstherapie grotere gezinnen ruim te kunnen ontvangen. En daar heb ik het afgelopen jaar dankbaar gebruik van kunnen maken. Het blijft als een voorrecht voelen om dus nu alweer een jaar in mijn nieuwe praktijkruimte naar volle tevredenheid te kunnen werken.

 IMG 9593

EMDR

 Scan 1 2

Na het behalen van mijn certificaat van EMDR-practitioner heb ik besloten me verder te ontwikkelen tot EMDR-therapeut. https://www.emdr-therapeuten.nl/wat-is-emdr/ De opdracht voor het behalen van certificaat EMDR-therapeut is 10 sessieverslagen in te leveren gedurende 1 jaar, elke maand 1 sessie en het maken van een eindverslag. Deze maand heb ik opnieuw verschillende keren gewerkt met EMDR, ik groei en boek nu goede resultaten met deze wonderlijke, helpende vorm van behandeling bij trauma. Mijn negende sessie voor oktober heb ik inmiddels ingeleverd voor het traject tot EMDR-therapeut. https://www.emdr-therapeuten.nl/gelderland/ De website is inmiddels aangepast en er is een nieuwe pagina, EMDR  toegevoegd aan mijn lijst van behandeling.

Wim Hof Methode

Oktober 2021 liet ik me voor het eerst aanraken met de Wim Hof methode. https://www.wimhofmethod.com
Joris begeleidde mij tijdens de voorbereidende ademhalingstechniek op weg naar het ijsbad in maart 2022. Stilstaan bij de ademhaling en aangeraakt worden in de diepste kern van ons bestaan deed mij als mens opnieuw beseffen dat we de basis van het leven (ademhalen) niet kunnen en mogen veronachtzamen. Met de geleerde techniek was het steenkoude ijswater een fantastische koude ervaring. Dagelijks beoefen ik nu de ademretentie oefening en eindig mijn warme ochtend douche koud. Volg link voor de oefening: WHM. Zo vader zo zoon en ook mijn zoon beoefent nu dagelijks de ademeretentie met als resultaat geen astmapuffers meer te hoeven gebruiken en bij de laatste longmeting bleken zijn longen sterker te zijn geworden. 1 oktober bleef hij na een een ademretentie maar liefst 15 minuten in het ijsbad samen met Wim Hof.

f2adad49 8ce9 40b1 8203 fe2357d0ef11309768778 2338846376268197 1944871722334969020 n

Artikel Psychologie Magzine

Bij de oprichting van het coachplatform van Psychologie Magazine had ik de eer om als eerste een artikel aan te leveren. Het sluit mooi aan bij de verschillende blogs over parentificatie. Contextueel werk in de praktijk. 

Bosch coaching 2Bosch coaching.1

Contextueeel Boek

Donderdag 20 oktober heb ik het besluit genomen, dat ik eindelijk klaar ben om te beginnen aan mijn contextuele boek over de rol van de zondebok, in het familie systeem. Het boek heeft al jaren in mijn hoofd gerijpt. Vandaag mocht ik opnieuw weer prachtige mensen begeleiden in hun pijn, voortkomend uit het gezin van herkomst. Na zoveel casussen ben ik klaar om het aan het papier te gaan toevertrouwen. "Ik heb niemand nodig ik doe het wel alleen, de rol van de zondebok"

hthw20190318 0103

Foto: Hans Toonen en Hans Wientjens
https://www.toonen-wientjens.com/work/

Voor november: Relationele ethiek, dat wil zeggen: de respons en de uitkomst van echte dialoog.