Skip to main content

Terugkijkend op februari, dankbaar voor de gesprekken in de BoschCast.

Geschreven op 29 februari 2024

Februari, ook deze schrikkelmaand is weer voorbijgevlogen. Ik kijk terug op een mooie maand waarin ik dankbaar ben voor de mooie openhartige gesprekken met mijn gasten in de BoschCast. Maar liefst acht gesprekken heb ik opgenomen in februari, met onder andere prof. dr. Mattias Desmet en prof. dr. Bob de Wit. Het gesprek met Bob de Wit is inmiddels online te zien. "De gebieden van betrouwbaarheid en wederzijdse betrokkenheid bieden mensen de meest effectieve hulpbronnen voor hoop, zorg en hernieuwde inzet" Nagy

Februari, het is nog winter maar alle narcissen komen uit de grond en alles roept het is voorjaar. Onze aloude gezegdes gaven al weer "maart roert zijn staart" en "april doet wat hij wil". Wat is er veel regen gevallen de laatste maanden, dat hielp ook niet echt bij het achter ons laten van het griepseizoen. Nog één maand met de R en we reiken uit naar de warme lente zon. Ook in mijn praktijk merk ik dat er vele ziekmeldingen zijn en het is dus wel een maand van het verschuiven van afspraken geweest, wat wel weer hielp voor mensen op de wachtlijst. Nu zit de R nog in de maand maart en april doet wat hij wil en Koning winter kan zich nog altijd even opdringen, terwijl je eigenlijk  allang hunkert naar de voorjaarszon. Ook het bloemenperk voor mijn praktijk laat sporen zien van ontluiking en verlangt naar het voorjaar. 

Nieuwe kunstwerken 

Inmiddels bezit ik verschillende mooie passende kunstwerken van Pascal Brouwer (1973) voor mijn praktijk. De stijl van deze Arnhemse kunstenaar is ongeëvenaard. Mijn klanten zijn net als ik zeer lovend over zijn werk en soms hoor ik de woorden Escher of Mondriaan vallen in vergelijking met zijn stijl. Persoonlijk vind ik de stijl van Pascal heel eigen en authentiek. Wat mij ook opvalt is dat veel van mijn collega's die zijn werken zien, ze fascinerend vinden.
Het eerste werk kocht ik op 19 mei 2022-"Persistence And Resilience 88 - Champions Edition"- Het laatste kunstwerk wat ik van hem kocht - "The Return Of The Urban Abstract Architect 2024-139 King Edition"- Ik kijk elke dag met heel veel bewondering naar zijn werk en uitgelicht met een black-light is het echt een fenomenaal gezicht, werkelijk fantastisch. Ze staan prachtig dank je wel Pascal

IMG_1571_2.jpg

The Return Of The Urban Abstract Architect 2024-139 King Edition

EMDR

Na het behalen van mijn EMDR certificaten pas ik EMDR vaker toe in mijn praktijk. Ik had een casus waarin iemand aangaf niet meer auto te durven rijden en het was echt beperkend geworden in zijn leven. Ik stelde voor daar EMDR op toe te passen en na twee sessies kreeg ik via de mail een terugkoppeling: "Wat betreft de EMDR van de laatste keer. Moet ik zeggen dat ik minder tot geen angsten meer voel. Ik lig niet meer wakker en stap zonder na te denken in de auto. Soms voel ik nog wel iets opkomen maar dan blijft het op de achtergrond. Ik dwing mezelf zo af en toe ook om ergens heen te rijden wat ik voorheen spannend vond. Kleine stappen neem ik hierin maar het is een begin."  Het blijft een wonderlijke techniek EMDR en na het behalen van mijn certificaat EMDR verslaving Dubbele Diagnose kan ik nu ook EMDR toepassen bij verslaving en dan met name om de zucht te helpen uitdoven.  Ik wordt ook vermeld op de lijst van EMDR-therapeuten. 

 EMDR.png
 
De BoschCast
 
Op 27 oktober 2023 ging de eerste BoschCast in première en sindsdien heb ik 19 verschillende gesprekken opgenomen en staan er nu 13 online en heb ik maar liefst 450 abonnees op het youTube kanaalIn februari heb ik 8 verschillende gesprekken opgenomen die komende weken online zullen komen. Op 23 februari ging het gesprek met Prof.dr. Bob de Wit online. Ik vind dat ik echt gegroeid ben in mijn rol en in het format na 19 gesprekken, Mattias Desmet gaf me zelfs een compliment dat hij het format van de contextule gedachte mooi vond. De BoschCast brengt familieverhalen in beeld door in gesprek te gaan met gasten over hun gezin van herkomst, met als vertrekpunt het contextuele gedachtengoed. De contextuele benadering berust op het ethisch perspectief dat mensen vóór alles verantwoordelijk zijn voor elkaar. De contextuele therapie kan antwoorden geven en heling brengen op complexe vraagstukken bij gezinnen en individuen. Met de Boschcast wil ik het helpende contextuele gedachtengoed opnieuw in het licht zetten en zodoende een groter publiek kennis laten maken met het Authentieke gedachtengoed van professor Ivan Boszormenyi – Nagy (1920 – 2007)
 
Maandag 19 februari nam ik twee gesprekken op met Sabine van Boven en Peter van Hal voor de BoschCast. Na het gesprek met Sabine moest zij nog naar Ziekenhuis Rijnstate om daar heel naar nieuws te ontvangen. Daarop heb ik besloten ons gesprek eerder online te zetten, namelijk op 8 maart internationale vrouwendag en een Gofundme voor haar te openen. In dat gesprek vertelde ze ook over het herstel van borstkanker 11 jaar geleden, hoe wrang om een paar dagen later te horen dat de kanker opnieuw weer lijkt terug te zijn gekomen.
 
Papieren Sieraden
 
8mm filmpje sieraden verkopen Deventer
In 1985 toen ik mijn MBO Civiele diensten diploma had behaald zei mijn moeder: ”fijn jongen nu kun je een baan gaan zoeken”.
En ik zei nee mam ik ga sieraden maken en verkopen op straat. Hé sieraden maken, maar waarvoor vroeg mijn moeder? Dat lijkt me echt heel leuk om te gaan doen mam en zo begon ik met maken en verkopen van sieraden op straat. Mijn eerste dag toog ik met een piepklein oorbellenbordje op een maandagmiddag naar Nijmegen en nam mijn plaats in voor de V&D en verkocht die dag voor 10 gulden van mijn zelfgemaakte oorbellen. Verrukt en blij met het resultaat ging ik op woensdag weer naar Nijmegen en verkocht voor 35 gulden kijk dacht ik er zit progressie in. En zo groeide het resultaat en maakte ik steeds mooiere creaties. Mijn beste creaties werden uiteindelijk de papieren sieraden.  Het leuke vond ik toen eigenlijk het aloude gevoel van marskramer en ooit toog ik zo met mijn sieraden van papier naar de redactie van de Viva.
Image.png
artikeltje in de viva uit 1986
Heel veel Nederlandse binnensteden ken ik tot op de dag van vandaag uit mijn broekzak. De beste verkoopsteden waren Arnhem, Groningen en Tilburg.
Zoveel verhalen en zoveel mooie herinneringen. Het 8mm filmpje uit die tijd is één van de weinige beelden die zijn gemaakt.
Zo ik ooit begon, stopte ik ook weer en ging toen met Dak-en thuislozen werken. Ik had er inmiddels zoveel ontmoet op straat, en vaak zaten er achter mijn oorbellenbord daklozen op uitnodiging van mij een kopje koffie te drinken en een babbeltje te maken. Ach ja lang geleden maar in mijn geheugen dichtbij.
 
Ruim 30 jaar later liet ik mijn zoon en dochter Leendert en Rosalie een koffer vol handgemaakte papieren sieraden zien. Al die tijd hadden de sieraden van papier in een koffer op de zolder gelegen. Beide waren heel erg enthousiast over de sieraden en in een soort workshop liet ik ze het procedé van die tijd zien. Het liefst wilde ze direct een nieuwe productielijn op zetten. Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Ik vertelde over de oorsprong van de papieren sieraden en hoe ik deze ontwikkeld en gemaakt had. Dat wilde ze ook wel, maar zelf ben ik nu in een een andere fase van mijn leven aangekomen. Dus terug naar het maken van sieraden zit er voor mij niet meer in. Inmiddels ben ik psycholoog/ coach, contextueel therapeut, EMDR-therapeut , relatietherapeut en begeleid ik mensen bij verander processen. Dus nee Papieren sieraden ga ik helaas niet meer maken. Wat we wel kunnen doen is dat jullie eerste de vintage sieraden gaan proberen te verkopen (mijn zoon 14 jaar maakte de website) mocht er nog steeds interesse zijn dan kunnen we kijken of we een doorstart kunnen maken met de productie. En zo geschiedde en is deze website online gekomen. Het vervuld mijn vader hart met vreugde dat mijn zoon en dochter de schoonheid van mijn papieren sieraden van toen direct herkenden. En nog leuker dat ze er iets mee wilde doen. Mooi om te zien dat de toekomende generatie dat zou willen doen. En ik hoop stiekem dat mensen de inmiddels vintage papieren sieraden van PaperPrecious opnieuw ontdekken.
 427800388_122125409480174804_4974539115394471741_n.jpg427811277 122125411394174804 5076429342464014973 n
 Rosalie showt een papieren ketting en oorbellen anno 2024
 
Agoraonderwijs
Drie dagen mocht Leendert meekijken om te onderzoeken of het Agoraonderwijs in Nijmegen beter bij hem past en drie dagen kwam hij enthousiast thuis. Ik heb ons oude vouwfietsje in orde gemaakt en vrijdag 23 februari vertrok hij voor zijn derde en laatste proefdag vol goede moed. Het is niet gebruikelijk dat de kans zich voordoet halverwege in te stappen. Hij kreeg te horen dat de school hem vind passen bij het Agoraonderwijs. En koos er zelf ook voor om over te stappen naar het Agoraonderwijs, vanaf 29 februari gaat hij dus forensen naar school van Arnhem naar Nijmegen.
 
 428626391_2723063567846474_5820117367182882910_n-1.jpg
 Leendert wachtend op de trein met vouwfiets
Het bijzondere aan het agoraonderwijs is dat men werkt met zogeheten challenges, leerlingen werken zelfstandig aan een challenge die ze zelf kiezen. Je hebt geen docenten maar coaches. Leendert vind de WHM erg interessant en hielp al vele weekenden mee als hulptrainer. Bij Agora krijgt hij de kans zich onder schooltijd verder te ontwikkelen. 
 428597451_2720561811429983_5260640863808708318_n.jpg428597218_2720561704763327_4518942294632559671_n.jpg
Leendert tijdens het WHM weekend 
Leendert gaf op 18 februari weer zijn plankoefening tijdens het WHM weekend.
Echt super om te zien hoe hij groeit in zijn rol als trainer. Je moet het maar durven als 14 jarige aan een zaal met 60 mensen.
"Planking of planken is een statische fitnessoefening om de rompstabiliteit te trainen. Hierbij gebruikt men de armen om het lichaam gestrekt van de grond af te houden, met de armen langs het lichaam steunend op de grond"
 
Februari was echt een fijne maand om op terug te kijken waar mijn oude papieren sieraden plots weer tot leven kwamen. Waar ik vele gesprekken voerde in mijn praktijk en voor de BoschCast, en waar ik nog steeds last heb van een oor wat dicht zit door verkoudheid. Ik kijk nu al uit naar de maand maart waarbij het voorjaar en de voorjaarszon lonkt.

 

Quote voor maart:  "Onbedoeld zijn legaten van buitenaf opgelegde verwachtingen of opdrachten die door de ene generatie aan de andere worden gegeven." Nagy