Skip to main content

Terugkijkend op april één met de wil

Geschreven op 30 april 2022

Terugkijkend op april één met de wil

2 april ben ik samen met mijn zoon Leendert (12 jaar) naar het allerlaatste seminar van Emile Ratelband geweest. Ik had aan Emile gevraagd of Leendert mee mocht en Emile vond het een goed idee. “Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander en tegelijkertijd in passende zorg voor zichzelf groeit als mens en verwerft vrijheid”

Veel mensen hebben een negatief oordeel over Emile, iets met bomen en bekende Nederlanders die veel wind vangen. Emile Ratelband is niet altijd handig in zijn uitlatingen geweest. Wie kent inmiddels Emile niet en wie vind niet iets van hem. Zijn positieve energie en zijn persoonlijkheid in wat hij ook weer neerzet in dit allerlaatste seminar is tomeloos. Ik had besloten in de wetenschap dat hij zou gaan stoppen een paar keer aan te sluiten bij een seminar van Emile.

Schermafbeelding 2022 04 04 om 09.18.12

Leendert stapte moedig naar voren voor een je angst overwinnen oefening met een slang. Bij Wim Hof liet hij al eens de krijgers duik zien. Wim zei toen al je bent een échte krijger. Emile vond hetzelfde in de moed van deze 12 jarige. Het mooist vind ik dat, het geen roekeloze jonge overmoed is maar weloverwogen je zelf aanspreken, aware zijn en doen. Trots is niet het passende woord maar gepaste trots voel ik zeker bij mijn zoon. Je moet maar het maar kunnen een seminar bij wonen en geconcentreerd aanwezig zijn tot het einde en voor een publiek van 130 man je kwetsbaarheid te durven laten zien.

In september 2021 liep ik zelf voor de allereerste keer over de hete kolen. En leerde de mindset om de hitte en niet te verbranden omzetten.
1 je loopt rechtdoor 2 je kijkt omhoog 3 je zegt tegen jezelf koelmos, koelmos 4 stopt en veegt de voeten
Om 22:15uur liepen we over de hete kolen en ook daarliep Leendert zonder vrees over heen.
Op de terug weg in de auto vertelde Leendert honderduit hij had het een prachtige dag gevonden.
13 maart gingen we al samen naar Wim Hof en nu dus 2 april samen naar Emile Ratelband.
Hij heeft nu de ervaring van koude en ademwerk, een krijgersduik, een slang en over hete kolen lopen.
Ik was onder de indruk van Leendert in zijn moed en openheid om de ervaring te ervaren. Op 16 en 17 april was leendert opnieuw welkom bij Wim en doorliep hij opnieuw het programma. Toen ik hem in de avond ophaalde was hij helemaal vol van de nieuwe ervaring. Ook het ijsbad lukte hem ditmaal 1 volle minuut vertelde hij vol trots.

Als vader ben ik dankbaar dat ik mijn zoon dit mee kan geven, Emile en Wim nogmaals bedankt.

IMG 8878IMG 8131 2

In mijn werk geef ik onvoorwaardelijk mijn steun aan mijn klanten als ik dan een review ontvang stemt me dat altijd dankbaar. Op 2 april open ik mijn mail in de  pauze bij het seminar en google meld dat er een vijf sterren google review voor mij is achtergelaten. "Heeft me zeer goed geholpen een goed luisterend oor en fijn om mee te praten heeft goede tips en trucks Mark bedankt gr. Roy" Dank je wel Roy

Op de volkstuin 

Het zaaigoed op de volkstuin heeft de koude periode van 29 maart tot 2 april goed doorstaan. Zelfs de sneeuw hield ze niet tegen in hun groei. 2 april was ik eindelijk ook helemaal bij, eindelijk was alles omgespit. En als er dan even een zonnetje schijnt en je legt dat even vast geeft dat wel een heel mooi beeld. Opvallend is ook de dotterbloem die in een kleine vijver in mijn tuin die al voor het 15de jaar terug komt. Eigenlijk kondigt die Dotterbloem voor mij het voorjaar aan, als die bloeit is het voorjaar echt in aantocht. 

IMG 8982IMG 8840IMG 8974

Op zondag ochtend 10 april heb ik samen met Leendert een ademsessie gevolgd bij Joris en Nienke op een prachtige locatie in Rhenen. Wat is het ademwerk toch een mooie ingang om goed in verbinding met jezelf te komen, en we eindigde met een ijsbadje in de voorjaarszon.

Bij thuiskomst nog even aarden op de volkstuin. Bieten zaaien en mijn nieuwe woelvork uit België uitproberen. De woelvork is een soort rolater voor de wat oudere tuinder, je bent sneller klaar en het is mild voor je rug.

IMG 8980IMG 9001

En om de dag, het was weer een pracht dag natuurlijk af te sluiten, nog een fijne avondwandeling.  De geneugten van het leven zijn toch vaak tastbaar dichtbij. 

Samovar
Vorig jaar een paar weken voor de pasen vroeg mijn tante Corrie me toen ik bij haar op bezoek was, wat zou je van me willen hebben als ik dood ga. Ik zei, toen ik 8 jaar was en bij oma op bezoek kwam zag ik de Samovar staan boven op de kast en het kraantje fascineerde me. Ik mocht er toen niet aankomen van oma. En nu herken ik hem hier bij jou ook weer direct, die zou ik wel willen krijgen van jou als herinnering.
op 3 april 2021 was de begrafenis van mijn Tante Corrie en ze liet me de Samovar van Oma na.
Toen ik thuis kwam die dag waren Rosalie en Leendert verrukt van het ding en bij het zien van het kraantje moest de stekker direct in het stopcontact nadat hij gevuld was met water. Na 5 minuten pruttelen kon het kraantje open en vloeide er heet water in het kopje.
Zou oma hem ooit zelf gebruikt hebben vroegen we ons af?
Ik vond het zo'n mooie gedachte dat ik 49 jaar later toch nog aan het kraantje mag zitten en dat er nu heet water uitkomt. We maken hem schoon en zetten de samovar voortaan op de paastafel voor een kopje heet water voor verse thee. Ter nagedachtenis aan tante Corrie en Oma, in verbinding met de generaties en het gezin van herkomst van mijn moeder.

168738932 1913635288789310 861193229155808392 n

22 april 1975 – 22 april 2022 Gerardus Bosch

Dinsdag 22 april staat in mij geheugen gegrift. In de ochtend gaf ik me een vader een kus en ging nog even tegen hem aanliggen en wilde eigenlijk niet naar school maar liever met hem mee de caravan uit de stalling gaan halen. Elk jaar haalde hij de caravan uit de stalling om de banden op te pompen en hem weer op de camping in Cuijk te gaan zetten. Die morgen had ik een onbestemd, geen fijn gevoel maar wist niet precies wat het was. Met tegenzin ging ik die dag toch naar school gaf hem een dikke zoen en zei ik hou van je. Het zou de laatste groet zijn geweest wist ik later. De hele dag liep ik met een intens verdrietig gevoel in mijn kleine lijf. Toen ik thuiskwam en mijn lievelingstante zag zitten wist ik het zeker, er was iets vreselijks gebeurd maar wat? Ik moest eerst nog naar gitaarles op de fiets naar Elderveld. En kon eindelijk om 16:30 uur terugfietsen om te weten wat er was. Eindelijk thuis werd ons het intens droeve nieuws verteld, dat wat ik eigenlijk al de hele dag voelde werd bevestigd. Mijn wereld stortte in en het zou eigenlijk heel ingewikkeld voor mij worden nadien. Nu 47 jaar later denk ik nog elke dag wel even aan mijn vader. Bij de geboorte van onze kinderen miste ik hem vreselijk. In augustus als ik jarig ben zal ik ouder zijn, dan dat mijn vader geworden is. Wat zou hij nu trots op me zijn, als hij had kunnen zien en meemaken hoe hard ik gewerkt heb om te zijn waar ik nu sta in het leven. Zelfs als ik nu afscheid van mijn eigen leven zou moeten nemen zou ik tevreden zijn en kunnen accepteren dat het is zoals het is. Alleen heb ik altijd met mezelf afgesproken dat ik 112 wil worden waardoor ik nu pas net over de helft van mijn leven ben.
Tot op de dag van vandaag hou ik met heel mijn hart van mijn vader en weet ik dat je voor mij een goede vader bent geweest en denk ik met liefde terug aan de jaren die je bij me was en ben dankbaar dat ik mede uit jou en mijn moeder geboren mocht worden.

Op de foto's mijn vader op de camping in 1974 en hun trouwdag op 15 april 1960 te Lisse.

CCF17102014 00007DSC 3339

In mijn gezin van herkomst werden we als gezin geconfronteerd met toedelend onrecht doordat op jonge leeftijd mijn vader overleed. Levensfeiten zoals het vroegtijdig verliezen van een vader of moeder die onrechtvaardig zijn, in vergelijking met wat de gemiddelde mens te verwerken krijgt, onrechtvaardige levensomstandigheden maken iemand gerechtigd om aanspraak te maken zonder dat men er zelf verdienste tegenover hoeft te stellen schrijft (van den Eerenbeemt en van Heusden,1983, p58). Eigenlijk was ik me nooit zo bewust van die aanspraak tot ik in aanraking kwam met het gedachtengoed van Nagy. Ik herkende wat er geschreven was als geen ander, ik en wij waren mijn vader op jonge leeftijd verloren. Later tijdens mijn studie toegepaste psychologie kwam ik het zondebokfenomeen tegen. Het zondebok fenomeen, is een begrip dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de gezinstherapie. In een disfunctionerend gezin is de zondebok het gezinslid aan wie alle verantwoordelijkheid voor de aanwezige problemen wordt toegedicht. Het aanwijzen van de zondebok dient een tweeledige functie: enerzijds hoeft men het feit dat er problemen zijn niet langer collectief te verzwijgen, anderzijds worden de resterende gezinsleden van hun aandeel in de problematiek ontheven, doordat de zondebok alle schuld op zich neemt (Lange, 1994). De zondebok in de familie  heeft dus eigenlijk een signaalfunctie, hij is de verpersoonlijking van het disfunctionerende gezin en verwoordt in zijn gedrag de problemen die er onderling bestaan. Tegelijkertijd waarborgt hij door middel van zijn uitzonderingspositie de cohesie van de groep. Zondebokken zijn interessant, omdat ze impliciet iets onthullen waarover de mensen om hen heen juist willen zwijgen. Met zijn afwijkende visie of gedrag vertelt de zondebok ons iets over de onderhuidse fricties en onenigheden die binnen de schijnbaar eensgezinde groep om hem heen bestaan (Vliet, 2006, p.114).Dit zette voor het eerst een gedachte bij mij in werking wat later mijn helingsproces zou worden het zette een proces van herstel van vertrouwen en zelfvalidatie in gang. Iets wat al jaren vast zat in mijn systeem, zou naar ik later begreep een parentificatie in de rol van zondebok heten.

Ik ben ik omdat ik ik ben en jij bent jij omdat jij jij bent, dus ik ben ik en jij bent jij. Maar als ik ik ben omdat jij jij bent en jij jij bent omdat ik ik ben, dan ben ik niet ik en ben jij niet jij. (Michielsen, van Mulliggen, Hermkens, 1998, p.54).

Gezien worden voor wie je bent en erkent worden sijpelt in alle toonaarden door ons mens zijn heen. Als daar roulerende rekeningen door vergeldend onrecht doorheen werken is de verwarring compleet. Wanneer er ook sprake is van parentificatie dan kan een mensenleven zomaar anders lopen dan gewenst. En waar kom je als mens dan met je al veerkracht uit? Kun je afstappen van destructief recht, of leun je, je hele leven op dit recht? De hoop is dat ieder mens zich kan afbakenen en tot zelfvalidatie kan komen.

Nieuwe herinneringen voor de toekomende generatie

Op deze voor mij gedenkwaardige dag 22 april mag mijn dochter afzwemmen voor haar A diploma. Wat heeft zij hard geoefend! Tijdens de lockdowns toen er niet mocht worden gezwommen hadden wij besloten dat we zouden wachten tot zwemmen wel weer mocht, in september 2021 is ze begonnen. Het voordeel is wel als kinderen wat ouder zijn ze het zwemmen wat gemakkelijker oppakken, ze hebben dan ook meer kracht. Elke zaterdagochtend  voor mijn werkdag breng ik haar naar het zwembad, ik dacht als ze in juni mag afzwemmen zou het fijn zijn. Het ging zo goed met haar vordeingen dat ze al op 22 april mocht afzwemmen. Trots op Rosalie wat een doorzetter en ijverige leerlinge is het toch. En wat mooi dat juist op deze voor mij zo bijzondere dag er een mooie nieuwe herinnering aan toe kan worden gevoegd.

Schermafbeelding 2022 04 09 om 19.09.06Scan

EMDR
Na het behalen van mijn certificaat van EMDR-practitioner heb ik besloten me verder te ontwikkelen tot EMDR-therapeut.https://www.emdr-therapeuten.nl/wat-is-emdr/ De opdracht voor het behalen van certificaat EMDR-therapeut is 10 sessieverslagen in te leveren gedurende 1 jaar, elke maand 1 sessie en het maken van een eindverslag. Mijn derde sessie voor april heb ik inmiddels ingeleverd voor het traject tot EMDR-therapeut.https://www.emdr-therapeuten.nl/gelderland/

Scan 1

Koningsdag

In de jaren 80 ontwierp en maakte ik sieraden. Bij het zoeken van spulletjes voor de koningsmarkt, (Leendert wilde graag staan in Park Angerenstein met een kleedje) kwam ik mijn ook mijn oude gemaakte oorbellen tegen. Rosalie 7 jaar vond ze prachtig en ik heb er voor haar een clipje opgezet. Dat had ik toen toch echt nooit kunnen vermoeden dat mijn dochter ze ooit mooi zou vinden. Mijn ontwerpen zijn dus wel tijdloos gebleken bedacht ik me.

IMG 9269

 

En zo is ook april opnieuw voorbijgevlogen wat een pracht maand vol goede en mooie nieuwe herinneringen voor in het geheugen plakboek. Door het ademwerk neem ik bij mezelf waar dat ik nog bewuster waarneem en me energieker voel. Het koude douchen en de ijsbaden brengen een verandering in het lichaam op het gang. Natuurlijk kijk ik uit naar de groei en bloei van het aangelegde bloemenperk voor mijn praktijk. Het is en blijft een prachtplek en ik voel me bevoorecht daar mijn praktijk te kunnen voeren. Ik kijk en rijk uit naar mei.

 IMG 8959IMG 9164

 

Quote voor mei: 

'Ontkenning verhindert bevrijding. Om te veranderen zul je eerst moeten acepteren'  Carl Gustav Jung (1875-1961

IMG 9315

Eusebius kerk Arnhem