Skip to main content

Terugkijkend op 2023, een voorbijgevlogen jaar.

Geschreven op 23 december 2023

Terugkijkend op 2023, een voorbijgevlogen jaar.
2023 startte met een interview voor de Happinez, rondde ik de jaartraining trauma en gehechtheid af, heb ik verschillende breathwork events bijgewoond, een vierdaagse training met Mattias Desmet "De kunst van het vrijmoedige spreken" gevolgd en heb ik de stap gezet om de de BoschCast te beginnen, de BoschCast brengt familieverhalen in beeld door in gesprek te gaan met gasten over hun gezin van herkomst, met als vertrekpunt het contextuele gedachtengoed, inmiddels staan er 9 afleveringen online

“Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander en tegelijkertijd in passende zorg voor zichzelf, groeit als mens en verwerft vrijheid.” Nagy

2023 is voorbijgevlogen en opnieuw een jaar vol persoonlijke ontwikkeling, alsook de verfraaïng van en voor mijn praktijkruimte met kunst, mineraal stenen en een bloemenperk. Ruim twee jaar werk ik nu alweer in mijn nieuwe prakrijkruimte op de begane grond, mijn planten hebben het net zo na hun zin als mijn klanten en ik. Zo vaak krijg ik complimenten over de inrichting van mijn praktijk en ik kan dan ook niet anders zeggen dan wat een heerlijke praktijkruimte is het geworden.

IMG_0642.jpeg

Het bloemenperk voor mijn praktijk is verder uitgegroeid, vier seizoenen bloemenpracht. En het is ongelooflijk, hoeveel positieve reacties ik heb mogen ontvangen sinds de aanleg, van het bloemenperk. Nu in dit allerlaatste seizoen, de winter is het loof afgestorven, en kan je genieten van de 'wintersilhoueten".

IMG_0964.jpeg

Tarieven

Ook in 2024 wordt Bosch-Coaching gedeeltelijk vergoed door verschillende zorgverzekeraars.

Maar liefst  85 intakegesprekken heb ik mogen voeren het afgelopen jaar. Vele nieuwe klanten weten mij te vinden via de website maar bovenal via mond tot mondreclame, ik ben dankbaar dat oude klanten het in mij gestelde vertrouwen en mijn werkwijze aanbevelen aan derde. 

Door inflatie en gestegen kosten heb ik besloten de tarieven voor individuele en relatietherapie te verhogen voor 2024 en een aanpassing betreft de avond en weekend toeslag en de extra tijd per 15 minuten.  Avond en weekendtoeslag  zijn vanaf 1 januari 2024 17% van de consultprijs.  Extra tijd per 15 minuten zal bij individuele consulten € 21,- worden, was €20,-bij relatietherapie zal dat € 26,- worden, was € 24,-. 

De behandeltarieven vanaf 1 januari 2024 zijn:

  • Individuele coaching of therapie: € 105,-. Dit betreft eensessie van 75 minuten
  • Relatietherapie: € 160,-incl. btw(€ 80,00,- per partner). Dit betreft eensessie van 90 minuten. Ik neem graag ruim de tijd voor mijn klanten.

Loopbaanbegeleiding: € 105,- voor een sessie van 75 minuten. Op verzoek is een sessie van langer dan 75 of 90 minuten mogelijk: Individueel € 21,- en bij relatie therapie € 26,- per 15 minuten extra. Toeslag van17%  van de consultprijs per sessie voor weekend- en avond consulten (18:00 – 22:00 uur). Btw hoeft enkel betaalt te worden bij relatietherapie of bedrijfsmatige sessies.   

De BoschCast

In oktober 2023 was ik er echt klaar voor om de BoschCast te beginnen in gedachte aan het ooit zo helende proces met mijn moeder. Hoe mooi zou het zijn als meer mensen kennis kunnen maken met het authentieke gedachtengoed van Nagy, door de BoschCast. 

De BoschCast brengt familieverhalen in beeld door in gesprek te gaan met gasten over hun gezin van herkomst, met als vertrekpunt het contextuele gedachtengoed. Zo krijgt de kijker een inkijkje in het leven van betreffende gast. De contextuele benadering berust op het ethisch perspectief dat mensen vóór alles verantwoordelijk zijn voor elkaar. De contextuele therapie kan heling en antwoorden geven op complexe vraagstukken bij gezinnen en individuen.
Met de Boschcast wil ik het helpende contextuele gedachtengoed opnieuw in het licht zetten en zodoende een groter publiek kennis te laten maken met het Authentieke gedachtengoed van professor Ivan Boszormenyi – Nagy (1920 – 2007)

Mede dankzij de feedback die ik kreeg op de Boschcast en zelfreflectie houd ik mezelf op het juiste spoor.

"Zojuist de Bosch Cast afgeluisterd en heb heel erg genoten Mark! Fascinerend karakter die Emile Ratelband. Ik kijk al uit naar het beluisteren van de volgende Bosch Cast!" , " Wow Mark, ik heb het nu net iets over de helft geluisterd. Petje af. Ik vind het heel erg knap hoe rustig je blijft en terugpakt als er veel uitgeweden wordt. Ik zou snel van koers raken. Voor mij ook heel leerzaam om te zien. Ook heel mooi dat de concepten die je uitlegt over de contextuele gedachte...ik hoor veel overeenkomsten met de benadering van opvoedopstellingen. Kortom interessante Boschcast!", "Ik kom uit 't Cafe. Daar de maatschappelijk werker uitgehangen. Denk kijk ff pod castje van Mark. Ik heb nu een half uur gezien met pauzes. M'n gedachten schoten van links naar rechts. Wat ben jij goed! Bijna een gevoel van trots. Heel gek maar fok.", "Hi Mark , Goed gedaan, Ik vond je ook vriendelijk, en ook merkte ik dat het leven je goed gezind is en dat is geluk. Als je ooit een kunstenaar wil interviewen voor je serie?" "Wat een bijzonder en leerzaam gesprek weer. Hoe uniek is elk verhaal en toch weer vergelijkbaar in de patronen. De kracht van het genogram laat feitelijk de positie zien van elk familielid maar ook de kwetsbaarheid van eenieder. we willen uiteindelijk allemaal gezien en geliefd worden om wie we zijn en dragen ook elk onze eigen rugzak." , "Mark ik moet dit ff naar je appen. Je kan zo trots zijn op jezelf. Wat pak je het allemaal prachtig aan. Chapeau, ik luister nu die van Sjacco, Inmiddels je website gedeeld met clientèle". 

Het voelt als een enorm compliment voor de inspanning die ik ben aangegaan met de BoschCast. Natuurlijk had ik dit nooit kunnen doen zonder David en Nikki. Dankzij hun techniek en inzet ziet de Boschcast er professioneel en goed verzorgt uit. Nogmaals hartelijk dank hiervoor David en Nikki. Maar ook de openheid van de gasten en het vertrouwen wat men mij geeft maakt dat het zulke mooie gesprekken worden. Alle lieve gasten dank jullie wel en ik hoop in het nieuwe jaar nog veel mooie gesprekken toe te kunnen voegen aan de reeks. 

Tijdens het schrijven van dit blog gloei ik van vreugde en blijdschap als ik zo het jaar overdenk en terugkijk op wat ik allemaal beleefd, geleerd en gedaan heb het afgelopen jaar. Het voelt echt als een groot voorrecht voor mij en ik ben enorm dankbaar dat ik kan doen wat ik doe. 

Persoonlijk begin ik vandaag met een zeer uiterst tevreden en gelukkig gevoel aan mijn tijd van bezinning, en verheug me op het samenzijn met mijn gezin, om straks weer fris en uitgerust in het nieuwe jaar 2024 er weer volledig te kunnen zijn voor mijn klanten van Bosch-Coaching.

Ik wens eenieder hele fijne kerstdagen en voor 2024 een jaar vol van voorspoed, persoonlijke groei, gezondheid, mooie verbindingen en je echt welbevinden toe.

Mark Bosch

Image_5.png