Skip to main content

Vandaag kijk ik terug op de maand juli en vooruit naar augustus

Geschreven op 31 juli 2021

Vandaag kijk ik terug op de maand juli en vooruit naar augustus
Juli is voorbijgevlogen en als ik uit mijn praktijkraam kijk schijnt af en toe de zon en is het tussen de buien door toch echt volop zomer. Drie trajecten heb ik kunnen afronden afgelopen maand waardoor er wat meer ruimte is gekomen in mijn agenda.

Door alle coronamaatregelen van de afgelopen anderhalf jaar voel je nu wel dat er in de samenleving veel nood is ontstaan. Mensen zijn somberder geworden en onzeker over wat er komen gaat. Bij de versoepelingen in juni schreef ik al voorzichtig, dat we nog lang niet verlost zijn van de coronamaatregelen. En dat we in het najaar opnieuw geconfronteerd zullen gaan worden met de vervolgstappen. De vraag is hoeveel rek zit er nog in de bevolking, houden mensen het echt nog vol. In mijn praktijk komen steeds vaker relatieproblemen ter sprake die ontstaan zijn tijdens de 2de strenge lock-down. Men was het niet gewend meer om zo dicht verplicht bij elkaar te zijn. Persoonlijk vind ik dit een zeer onderbelicht gegeven in de media. Men is de hele dag bezig met het vermelden van het aantal besmettingen. Het onderzoeken van de ernst en de gevolgen van de maateregelen die mis ik echt in de berichtgeving. Terwijl de impact in de samenleving zo enorm is op vele vlakken. En zo is het nieuws eigenlijk een zeer eenzijdige belichting van de werkelijkheid geworden.
Van vele collega’s krijg ik diezelfde berichten van een overvolle agenda en veel aanmeldingen soms krijg ik zelf wel vier aanmeldingen in het weekend die ik  helaas ook niet meer kan plaatsen in mijn agenda en echt moet doorverwijzen.

Mijn tweede EMDR-supervisie casus heb ik ingeleverd en met de gekregen feedback ga ik vol vertrouwen aan mijn derde casus beginnen na mijn vakantie. In mijn vakantie volg ik nog een webinar als aanvulling voor de supervisie. In de tweede casus heb ik al een klein succesje kunnen boeken bij mijn cliënt. EMDR is een zeer bruikbare en prachtige tool die zeer helpend kan zijn voor mensen.

Voor mijn website heb ik ook weer eens wat nieuwe foto’s gemaakt. Zowel voor de home en praktijkpagina. Dat vind ik zo fijn aan mijn website, dat ik mijn gemaakte foto’s kan gebruiken. Zo komt mijn hobby fotograferen ook van pas en levert het mooie plaatjes op voor mijn website.
Park Klarenbeek Arnhem Praktijk Vijverlaan 30 Arnhem


Deze maand had ik individuele supervisie van mijn oud docent Rikie van Hussel aan de Nagy Academie. Juist de contextuele therapie kan in deze moeilijke en ingewikkelde coronatijden helpend en helend zijn. Het thema passend geven en ontvangen is een terugkerend thema.

In de woorden van Nagy “Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander en tegelijkertijd in passende zorg voor zichzelf groeit als mens en verwerft vrijheid”
Het lijkt zo gemakkelijk geven en nemen, maar je kunt natuurlijk pas voor de ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Na mijn werk zorg ik voor ontspanning door bv. te wandelen en te volkstuinieren en daar voel ik me wel bij.

IMG 3457

Voor een ieder is dat anders maar het is goed om jezelf eens af te vragen hoe ontspan ik? Velen vertellen mij te ontspannen met een glaasje wijn of bier. Dat kan maar alcohol ontremd en dat is een andere ontspanning. En de vraag die volgt, kun je dan het bij 1 glaasje houden? Ook daar kan niet iedereen volmondig ja meer op zeggen. En wordt ontspanning dus eigenlijk meer ontsnapping. Voor een ieder is elke dag een wandeling in de natuur maken helend. Als je je wat somberder voelt, ga de natuur in, en gebruik en voed jouw zintuigen zou ik willen zeggen.

Testen
Zelf vind ik dat we enorm aan het doorschieten zijn in een soort van bewijsdrang om op een onderdeel wat eigenlijk net zo ongrijpbaar is als het virus. Je zou jezelf kunnen gaan afvragen wat we over ons zelf aan het afroepen zijn op deze manier. Toch neem ik mijn verantwoordelijkheid in deze ingewikkelde tijd. In mijn praktijk heb ik een zeer goede luchtreiniger staan, en ventileer ik de ruimte. Om verkoudheid niet te verwarren met eventuele deltavarianten neem ik bij een snottebel (niet zo verwondelijk bij dit regenachtige zomerweer) een sneltest bij mezelf af. Toch ben ik van mening dat we niet zo ver zouden moeten doorslaan een verkoudheid is en blijft een verkoudheid. En de vraag werpt zich op of het continue testen niet een onderdeel wordt van schijnveiligheid. Mijn huisarts had ooit een goede raad en ze vertelde”het leven is niet veilig te maken Mark”. Die raad heb ik ter harte genomen en het lukt me sindsdien ook beter om niet alles zo in te richten dat het schijnveiliger lijkt te worden. Voor mijn klanten neem ik mijn verantwoordelijkheid om een veilige omgeving te kunnen waarborgen en neem daarvoor een gevalideerde sneltest af.

thumbnail IMG 4489

Het positieve van een sneltest is dat je met een negatieve test positief aan de werkweek kan beginnen. 
Op deze voor mij laatste werkdag zaterdag 31 juli eindigt deze drukke maand juli. Deze maand had ik wat nieuwe ruimte voor intakegesprekken.

In augustus werk ik nog een paar dagen en dan breekt op 9 augustus mijn vakantie aan.
Na inspanning is ontspanning een balangrijke factor in het goed voor jezelf zorgen.

Nu ga ik genieten van mijn weekend.