Skip to main content

Terugkijkend op april nat en kil

Geschreven op 30 april 2024

 

April, "doet wat hij wil" luid het spreekwoord maar je zou eerder zeggen, "april nat en kil". Het voorjaar leek ineens ver weg met al die regen en slechts een paar dagen een warm zonnetje.  Ook in april ontving ik fijne nieuwe gasten en mooie complimenten voor de BoschCastInmiddels zijn er maar liefst 800 abonnees en 20 gesprekken online. #20 Emile Ratelband.  Warme cijfers in deze kille april maand voor de BoschCast. Nagy:"Het komt  voor dat ouders, die worden belegerd door een onbetrouwbare wereld, van hun kind onrealistische verwachtingen van volmaakte betrouwbaarheid hebben."

April, In liefdevolle gedachtenis aan mijn vader. 

M'n vader overleed op 57-jarige leeftijd. In de contextuele therapie spreekt men van toedelend onrecht waar wij als gezin en ik als jong kind, door het overlijden van mijn vader mee te maken kregen.
22 april staat als een donkere bladzijde in mijn geheugen gegrift. In de ochtend gaf ik m'n een vader een kus en zei ik hou van je. Het zou de laatste groet zijn geweest wist ik later. Nu 49 jaar later denk ik nog vaak even aan mijn vader. Bij de geboorte van onze kinderen miste ik hem vreselijk. Wat zou hij nu trots op me zijn, als hij had kunnen zien en meemaken hoe hard ik gewerkt heb om te zijn waar ik nu sta in het leven. Tot op de dag van vandaag hou ik met heel mijn hart zielsveel van hem en weet ik dat je voor mij een goede vader bent geweest en denk ik met liefde terug aan de jaren die je bij me was en ben dankbaar dat ik mede uit jou en mijn moeder geboren mocht worden.

1713769064465.jpeg

Mijn vader 

Het bloemenperk 

Ondanks de koude en de regen laat de natuur zich niet echt tegenhouden in groei. En langzaam warmde het op gedurende de april maand. Het bloemenperk voor mijn praktijk liet ik in 2022 aanleggen. Dit jaar zal het voor het derde seizoen gaan bloeien. Vele lovende reacties blijf en mocht ik ontvangen en ik moet zeggen dat het ook een pracht is om naar te kijken. De wisselende bloemen in de seizoenen. Dit jaar heb ik besloten om zelf het bloemenperk voorjaarsklaar te maken en waar ik eeerst dacht ik moet opschieten houd de natuur weer even in. De grondverbeteraar doet zijn werk en maar liefst 240 liter verdween moeiteloos in het perk. Het wildemanskruid is de eerste plant die zijn bloemen laat zien. Maar op 22 april kon ik goed zien dat de speurt er goed in zat.

IMG_2689_2.jpeg

Bloemenperk voor de praktijk

Guusje

Inmiddels is Guusje 6 weken bij ons en we hebben het heel erg met haar getroffen. Ook onze poes Loesje heeft haar omarmt. Het is mooi om te zien welke vreugde zo'n gezelschapsdier brengt in een gezin. 

438875080_2763015680517929_8583673760325921529_n.jpg

Guusje

WhatsApp_Image_2024-04-14_at_14.14.01.jpeg

Guusje  en Loesje

De volkstuin 

Alles groeit heel langzaam omdat april toch wel nat en koud is. De raapstelen zijn allemaal opgegegeten door de overvloed aan slakken door het natte weer. De eerstelingen groeien langzamer en de overvloedige regen geeft vertraging in groei. Ook op de volkstuin wordt rijkhalzend uitgekeken naar de zon. De bonenstokken heb ik weer neergezet maar dan zal het toch echt warmer moeten gaan worden voor de eerste bonen in de grond kunnen worden gelegd. Geduld lijkt een schone zaak en wordt meestal beloond.

PHOTO-2024-04-22-12-45-10.jpg

Mijn volkstuin 

Radio Kootwijk

Julius Luthmann architect van het bouwwerk Radio Kootwijk.
Brutalisme in een van zijn mooiste vormen. Ik was zeer content met deze foto, ik wilde al langer dit gebouw eens mooi op de foto zetten, een ander gebouw in Utrecht had ik al eens mooi gefotografeerd. Dus om aan mijn wens gehoor te geven rij ik er heen en kom ik aan in de stromende regen. Ik ga aan de slag en vraag aan de weergoden een "piepklein zonnetje zou lief zijn, maar hoeft niet anders doe ik het wel met wat er is". Plots breekt op rechts een zonnetje door en kleurt de lucht heel even blauw. Wonderlijk en het gaf de foto net die kleur en glans die het nodig had.  

IMG_2533_3.jpeg

Radio Kootwijk 2024

IMG_2513.jpeg

IMG_2508.jpeg

Dit gebouw in Utrecht bij het station is ook Brutalisme en werd in de jaren 2000 voor een groot deel afgebroken. Analoge foto uit 1994 in Utrecht. Ik maakte deze foto omdat ik het op het oog wel een heel lelijk gebouw vond toen. Er bleven slechts 4 lagen over. Nu kijk ik anders naar het tijdperk Brutalisme.

IMG_2562.jpeg

Utrecht 1994

EMDR

Scan_2.jpeg
Verschillende EMDR-sessies heb ik in april gedaan en ik kreeg goede feedback op eerdere EMDR-sessies. Het blijft een wonderlijke techniek die zo helpend is voor mensen, om bijvoorbeeld angsten of traumatische herbelevingen mee uit te doven. Waar ik ooit onzeker begon ben ik nu zeker geworden in het toepassen van EMDR. Ook word ik vermeld op de lijst van EMDR-therapeuten. Wat ik ik ook wel bijzonder vind is dat ik al twee 5 sterren reviews ontvangen voor mijn EMDR behandeling: "Pas geleden een EMDR therapie bij Mark gehad. En ben zo blij met het resultaat! Ik had dat veel eerder moeten doen. Een echte aanrader." ,"Dankzij de hulp van Mark Bosch heb ik minder angst gekregen voor vliegen. Door zijn emdr behandelingen ga ik een stuk relaxer het vliegtuig in en ben ik een stuk ontspannender tijdens het vliegen. Mark is een bevlogen psycholoog die graag zijn cliënten helpt. Hij communiceert eerlijk en duidelijk, zeker een aanrader als je een heftige gebeurtenis wil neutraliseren of gewoon hulp nodig hebt met een persoonlijk probleem. Nogmaals dank Mark!"
 
Baklijst
 
Ik had nog nooit van een baklijst gehoord maar Martine vertelde mij dat ze een baklijst om haar schilderij van Pascal Brouwer had gemaakt. En dat wilde ze ook wel voor mijn werk van Pascal doen. Uiteindelijk ging ze op zoek en kwam op de Steenstraat bij de lijstenmaker terecht die een kant en klare baklijst had liggen. Dat is veel goedkoper dan dat ik het zelf moet maken vertelde Martine. Dus kocht ik al twee Baklijsten en zijn er twee in bestelling. Twee werken heb ik heb ik zelf in een baklijst gezet. En het klopt Martine het is echt een aanwinst, het werk komt nog mooier uit in een baklijst.
439741896_967166335409905_6550836713593824120_n.jpg
Baklijst om werk Pascal
Verfraaiing van de Praktijk met nieuwe bloempotten. Op Marktplaats vond ik weer twee grote bloempotten voor de praktijk. De planten waren ook blij met een grotere pot en nieuwe  aarde. De vintage bloempotten van west-Germany zijn zeer decoratief en steeds moeilijker te vinden in die grote.
 
439887253_967166292076576_737834983684201850_n.jpg
 West-Germany bloempotten
 
Mei Vakantie

Ik probeer zo veel mogelijk mijn vakantie samen met onze kinderen te plannen zodat we als gezin samen kunnen zijn. Leendert stapte dit jaar over naar het Agoraonderwijs in Nijmegen. Sinds 29 februari komt hij elke dag blij van school hij leert veel en ontwikkelt nieuwe talenten. Zo bouwde hij inmiddels twee websites en net voor de vakantie vertelde hij dat hij jammer vond dat hij vakantie had, hij geniet nu echt van school iets waar elke ouder blij van wordt. Hij was net bezig met het leren van 3d prints te maken. En zo maakte hij zijn eerste creatie een 3d helicopter. Maar hij verheugde zich ook op Koningsdag en dan vooral om wat handel te drijven op de vrijmarkt. De meivakantie begon met Koningsdag en naar aanleiding van het goede gevoel van vorig jaar, helaas was er dit jaar geen Koningsmarkt in Arnhem dus hadden we geen kraam maar toch wilde Leendert graag een plek op de vrijmarkt in de Leoniestraat. Er schuilt echt een verkooptalent in Leendert: "het Staringplein verkoopt fijn aldus Leendert". Ik heb hem zien genieten en zo leuk om te zien hoe gemakkelijk hij contact maakt met potentiele kopers. En niet geheel onbelangrijk zijn spaarpot heeft weer een aardige aanvulling.

IMG_2639.jpeg

Leendert op het Staringplein.

Het is voor mijn geest dus ook een stukje zelfzorg om weer even tot rust te komen na de vele gesprekken van afgelopen maanden. Het fijne van vakantie vind ik persoonlijk even helemaal niets te moeten. Wel neem ik in de vakantie nog 3 gesprekken op voor de BoschCast. Waarbij ik me zeer verheug op het gesprek met Else-Marie van den Eerenbeemt. Else-Marie  bracht Nagy naar Nederland eigenlijk zijn alle contextueel werkers schatplichtig aan haar. En tot op hoge leeftijd is ze nog altijd aan het werk. Haar te spreken voor de Boschast voelt voor mijn als een voorrecht.

 Schermafbeelding_2024-04-23_om_18.36.28.png

 

Quote voor mei: "Pogingen de geparentificeerde volwassene te helpen om onafhankelijker te worden, vormen een deel van het proces van deparentificatie." Nagy

IMG_2670.jpeg IMG_2713.jpeg

Meinerswijk