Skip to main content

Terugkijkend op oktober middenin de herfst

Geschreven op 31 oktober 2023

Oktober was ondanks de herfstvakantie wederom een drukke maand. De maand waarin ik de eerste drie podcasten heb opgenomen voor de BoschCast.  De eerste gast Emile Ratelband werd een bijzondere ontmoeting en een boeiend gesprek en dat gold zeker ook voor mijn tweede en derde gast."Het contextueel denken benadrukt de verantwoordelijkheid voor de consequenties van handelingen".  

De BoschCast ben ik begonnen om het contextuele gedachtengoed opnieuw in het licht te zetten. Ik zou het mooi vinden om op deze wijze het gedachtengoed te verspreiden en zo een groter publiek kennis te laten maken met de contextuele therapie. En zo het authentieke contextuele gedachtengoed van Nagy recht te doen. Spannend was het wel en aangezien er ook beeld is, is het best moeilijk om jezelf zo terug te zien. David begeleid het proces, hij heeft veel ervaring met beeld en geluid en op het gebied van podcast maken heeft hij zijn sporen ruim verdiend. Ik ben dus heel blij met zijn hulp en ik weet eigenlijk ook niet of ik het wel was begonnen zonder zijn hulp. Het idee bestond al langer maar de uitvoering kwam maar niet van de grond. In de zomervakantie heb ik opnieuw nagedacht wat ik precies zou willen bereiken met de BoschCast. Nu dus ook te beluisteren op Spotify en te bekijken op YouTube. Persoonlijk vindt ik de contextuele therapie van Nagy één van de weinige therapie vormen waarbij ik echt heling zie onstaan bij mensen. En ook zelf heb ik gedurende mijn 4 jarige opleiding tot contextueel therapeut een mooi proces doorlopen waardoor ik me zelf nu als heel, heel ervaar. In het proces dat mijn moeder doorliep in haar leven los te leren laten heb ik mooie dialogische gesprekken mogen en kunnen voeren met haar. Die gesprekken had ik zonder de kennis van het gedachtegoed nooit kunnen voeren. En juist dat wil ik gaan overdragen naar de toekomende generatie door de gasten in de BoschCast te bevragen vanuit de gedachten van de contextuele therapie.  Juist omdat ik vaker om me heen zie dat het gedachtengoed steeds verder verbasterd wordt, wat ik met lede ogen aan zie. Temeer omdat de contextuele therapie zoals Nagy die heeft ontwikkeld meer dan compleet is. Wist jij bijvoorbeeld dat de methode van de zeer populaire Familie opstellingen van Bert Hellinger eigenlijk op het gedachtegoed van Nagy berust? Hellinger heeft veel van het gedachtegoed van Nagy tijdens zijn verblijf in het Institute of Contextual Growth in Glenside, Pennsylvania overgenomen en later in zijn methode verwerkt. 

Er staan nog veel leuke gesprekken in de agenda voor de BoschCast Zo komen mijn ouddocenten en de oude en nieuwe directeur van de Nagy academie met mij in gesprek. Er staan nog meer interessante gasten op de wensenlijst maar daar kan en mag ik nog niets over zeggen. Maar zoals gezegd het was echt leerzaam en boeiend om deze eerste drie Boschcast op te nemen. En tegelijkertijd bracht het ook een duizeling van zelfkritische gedachte bij mij op gang. Mijn eerste gast Emile Ratelband was ook een echte uitdaging. Mede dankzij de feedback op de eerste Boschcast en zelfreflectie houd ik mezelf op het juiste spoor. Ik kijk uit naar vervolg opname's.

"Zojuist de Bosch Cast afgeluisterd en heb heel erg genoten Mark! Fascinerend karakter die Emile Ratelband. Ik kijk al uit naar het beluisteren van de volgende Bosch Cast!" , " Wow Mark, ik heb het nu net iets over de helft geluisterd. Petje af. Ik vind het heel erg knap hoe rustig je blijft en terugpakt als er veel uitgeweden wordt. Ik zou snel van koers raken. Voor mij ook heel leerzaam om te zien. Ook heel mooi dat de concepten die je uitlegt over de contextuele gedachte...ik hoor veel overeenkomsten met de benadering van opvoedopstellingen.
Kortom interessante Boschcast! Ik ga hem zeker dit weekend verder bekijken, nu snel naar m'n bedje toe. Fijn weekend!, " "Ik kom uit 't Cafe. Daar de maatschappelijk werker uitgehangen.
Denk kijk ff pod castje van Mark. Ik heb nu een half uur gezien met pauzes. M'n gedachten schoten van links naar rechts. Wat ben jij goed! Bijna een gevoel van trots. Heel gek maar fok.", "Hi Mark , Goed gedaan, Ik vond je ook vriendelijk, en ook merkte ik dat het leven je goed gezind is en dat is geluk. Als je ooit een kunstenaar wil interviewen voor je serie?"

Wat fijn om dit terug te krijgen!

Image_3.png

 

529069b5-3f80-4568-b469-56f83b58ab26.jpg

De tweede opname van de BoschCast

Reviews

Reviews zijn belangrijk als feedback op mijn werk en voor mijn klanten om een indruk te krijgen van hoe ik werk. Elke keer opnieuw verrast een review me weer. Begin oktober mocht ik opnieuw via de mail weer een mooie review ontvangen: "In een tijd waarin wij elkaar volledig kwijt waren en niet meer dezelfde taal spraken, heeft Mark gezorgd voor een stukje lucht en vertaling. Door zijn directe aanpak en het kijken naar onderliggende oorzaken, hebben wij elkaar opnieuw leren kennen en geleerd waar onze valkuilen lagen. We hebben geleerd wat we van elkaar nodig hebben en hoe we sterker de toekomst in gaan. Daarnaast kan hij met humor luchtigheid brengen en helpt hij zaken in perspectief te zien." Dank je wel stel voor deze mooie review.

Herfstvakantie

Deze herfstvakantie zijn we met ons gezin en familie een midweek naar Frankrijk in Wissant geweest, tussen Gap Gris-nez en Cap Blanc in. Wat hebben we genoten zo fijn om zo gezellig met familie even weg te zijn. En natuurlijk kon ik mijn hobby natuur fotograferen weer heerlijk uitleven. We hebben veel gewandeld, gezellig gekookt en spelletjes gespeeld. Het is een hele fijne herinnering geworden. 

IMG_0190.jpeg

IMG_0174.jpeg

Wandelen op het strand op de achtergrond Gap Gris-Nez

IMG_0219.jpeg

IMG_0139.jpeg

IMG_0382.jpeg

IMG_0341.jpeg

Gap-Blanc

IMG_0378.jpeg

Kunst uitleen

Inmiddels bezit ik mooie passende kunstwerken van Pascal Brouwer (1973) voor mijn praktijk. De stijl van deze Arnhemse kunstenaar is ongeëvenaard. Mijn klanten zijn net als ik zeer lovend over zijn werk en soms hoor ik de woorden, Escher of Mondriaan vallen in vergelijking met zijn stijl. Persoonlijk vind ik de stijl van Pascal heel eigen en authentiek. Omdat ik niet alle werken op kan hangen in mijn praktijk speelde ik met de gedachte van bruikleen. Ik vind het een fijn idee als meer mensen kunnen genieten van zijn werk. En zo op een goede dag een paar maanden na mijn gedachte vertelde iemand die het werk had gezien hoe mooi zij het vond. Ik vertelde dat ik het wel in bruikleen wilde geven. Dat vond diegene een zeer goed idee. En nu twee maanden later heb ik een derde werk in bruikleen gegegeven.
Ook dit werk ben ik persoonlijk gaan brengen met blacklight.
Het kunstwerk van Pascal Brouwer (1973) - The Return Of The Urban Abstract Architect 2022-31 Champions Edition
Wat een facinerend werk!

395250781_2639581492861349_5489081455250777252_n.jpg

Herfst

De herfst is nu echt stevig in het land. Het bloemenperk voor mijn praktijk heeft inmiddels het vierde seizoen omarmt en transformeert langzaam naar zijn wintersilhouetten. De natuur keert langzaam naar binnen richting het winterseizoen. Ook op de volkstuin zit het snoeiwerk erop en begint het verder winterklaar maken van de tuin. En om ons heen toont de natuur zijn allermooiste en fraaie herfstkleuren.

IMG_0532_2.jpeg

wintersilhouetten in het bloemenperk

IMG_0540.jpeg

Mijn Volkstuin aan de Bosweg

IMG_0548.jpeg

Herfstkleuren

Readen 

Ik ben vorig jaar gestart met een masterclass readen bij Jacquline Wolvetang. 9 oktober had ik mijn laatste les. Voor mij is readen een nieuwe wereld waar ik me voor open wil stellen. Ik had zelf al eens een reading ondergaan bij Jacquline en het verwonderde me wat ze kon readen. Toen ze vertelde dat ze dit één op één aanbood in een masterclass heb ik me direct opgegeven. Nu aan het einde kan ik zeggen dat ik geleerd heb om nog beter in contact te komen met mezelf en daardoor nog meer aanwezig kan zijn bij de ander. 

Scan.jpeg

 

Mattias Desmet  

Op 7 juni bezocht ik een lezing van Mattias. Het was een interessante en boeiende lezing en met name het vrijmoedige spreken sprak mij zeer aan. Mattias verzorgd workshops met het thema vrijmoedig spreken. Ik kijk uit naar de workshop in november en december waar ik aan zal deelenemen. 

DE KUNST VAN HET VRIJMOEDIGE SPREKEN. 

De lucht van de 21ste eeuw is verzadigd van een sentiment van crisis: de war on terror, de bankencrisis, de klimaatcrisis, de metoo-crisis, de coronacrisis, de Oekraïnecrisis. De dreunende donderslag van de ene crisis galmt nog na als de bliksemschicht van de andere het wankele gebouw van de samenleving alweer treft. Met elke crisis wordt de strijd om de waarheid bitsiger. De mainstream media claimen meer en meer het alleenrecht op de verhaalvorming. Alles wat niet past in het mainstream verhaal wordt als ‘fake news’ bestempeld door factcheckers, geridiculiseerd door ‘digital first responders’ en gemarginaliseerd aan de hand van een gestaag groeiend arsenaal aan stigma’s. Dit is het credo van waaruit we in de workshops vertrekken: de voornaamste crisis is de crisis van de waarheid. En er is maar één manier om uit deze crisis te geraken: een hernieuwde, oprechte interesse in de act van het oprechte, verbindende spreken. Het (on)vermogen om oprecht te spreken staat niet los van onze persoonlijke knopen en crisissen. De mens is in crisis in de mate dat hij er niet in slaagt om via woorden iets van zichzelf te geven aan de Ander. Men kan uiteindelijk slechts een echte bijdrage leveren aan het oplossen van de maatschappelijke crisis door de eigen persoonlijke crisis onder ogen te zien en – vooral – onder woorden te brengen. Dat is het basisprincipe waaruit we vertrekken. 

Inhoud In elke workshop is er een deel theorie en een deel praktijk. De theorie maakt de act van het waarheidsspreken concreter door een uitgebreide bespreking van hoe het menselijke psychisme ontstaat in een talige verhouding met Anderen. Er wordt uitgelegd hoe het kind de taal verschillende manieren gebruikt om zich te verbinden met de Ander. De praktijk bestaat uit oefeningen die dagelijks thuis gedaan worden en uit oefeningen die in de workshops gedaan worden. Via de thuisoefeningen verhogen we ons besef van de kwaliteit van ons spreken. We kijken ’s avonds terug op de voorbije dag en reflecteren in een dagboek over de kwaliteit van de gesprekken die we aangegaan zijn. Tijdens de workshops analyseren we specifieke situaties waarin het ons moeilijk lukt om oprecht te spreken. Op basis van die analyse maken we een plan en project om in die situatie toch te spreken. Nadat we dit plan in de praktijk hebben proberen brengen, analyseren we in welke mate dit wel of niet gelukt is. Op die manier oefenen we stelselmatig in de kunst van het goede spreken.

 Mattias-Desmet-3.jpg

 

Quote voor november "De persoonlijke verantwoordelijkheid vormt als richtsnoer voor zorg en relationele integriteit en is het fundament voor betrouwbaarheid en individuele gezondheid."