Terugkijkend op november met een BoschCast to remember
November was opnieuw een zeer drukke maand. De maand waarin ik de eerste 6 afleveringen heb opgenomen voor de BoschCast. Ook is er een nieuwe pagina aan de website toegevoegd de BoschCast. "Parentificatie is niet altijd een destructief proces. Kinderen kunnen baat hebben bij het steun bieden aan ouders in termen van het opbouwen van betrouwbaarheid en eigenwaarde".
Op 11 november 2017 liet mijn moeder haar leven los.
De roulerende rekening is een relationele consequentie waarin iemands plaatsvervangende wraak op een ander uiteindelijk een nieuw slachtoffer maakt (Nagy, Krasner, 1994, p.479). Mijn moeder en haar geschiedenis waar nog veel schemer omheen hing en hangt maakte ze even lichter en voor het eerst scheen er een heel klein lichtje in haar verhaal.
Veelzijdige gerichte dialoog helpt iemand zijn eigen aanspraken te doen gelden en rekening te houden met de gerechtigde aanspraken van anderen. Een mens leert de eigen identiteit of het zelf te onderscheiden door deze dialoog. Hij bekrachtigd de waarde van de eigen persoon door middel van gepaste zorg voor de ander (Nagy, Krasner, 1986, p.27). Dit helende moment beleefde ik met mijn moeder op een zaterdagavond. Ik draaide regelmatig plaatjes voor haar in de serre van het hospice dit had ze heel fijn gevonden. Het gezamenlijk luisteren naar muziek maakte haar zachter. In een opvolgend bezoek gaf ze aan dat ze geen plaatjes wilde draaien, ze wilde graag met me praten. Onze dialoog was helpend voor ons en het gaf mij uiteindelijk erkenning in mijn gevoelde pijn. Nooit was het me gelukt om in een gesprek met mijn moeder zo duidelijk de herhaalde geschiedenis te zien.
Ontschuldiging verschilt van vergevensgezindheid. (Nagy, Krasner, 1986, p.478). Als gevolg van het ontschuldigen kan iemand een positiever beeld van zichzelf krijgen omdat hij bijvoorbeeld meer begrip, meer inzicht kan opbrengen voor zijn ouders. Ontschuldigen is een vorm van een verbindende actie die kan leiden tot hernieuwd vertrouwen en betrouwbaarheid, loyaliteit en een eerlijke balans. Heler dan heel voel ik me nu in het nu. Met heel veel liefde gedenk ik mijn moeder.
In 2019 studeerde ik af aan de Nagy Academie en mocht mezelf toen Contextueel therapeut noemen. Alle beroepsverenigingen vragen best veel van hun leden. Aangezien ik al lid was LVPW en de NVPA was ik basislid van de VCW. Nu ik dit jaar 60 ben geworden en heel wat vlieguren heb gemaakt als contextueel therapeut.
vond ik het wel een mooi gegeven om in 2023 mijn lidmaatschap om te zetten naar een erkenning voor mijn werk als Contextueel therapeut.
En nu dus een feit, vanaf 23 november 2023 mag ik me officieel Contextueel Therapeut VCW geregistreerd noemen.
I
In oktober 2023 was ik er echt klaar voor om de BoschCast te beginnen in gedachte aan het ooit zo helende proces met mijn moeder. Hoe mooi zou het zijn als meer mensen kennis kunnen maken met het authentieke gedachtengoed van Nagy, door de BoschCast.
Familieverhalen in beeld
De BoschCast brengt familieverhalen in beeld door in gesprek te gaan met gasten over hun gezin van herkomst, met als vertrekpunt het contextuele gedachtengoed. Zo krijgt de kijker een inkijkje in het leven van betreffende gast. De contextuele benadering berust op het ethisch perspectief dat mensen vóór alles verantwoordelijk zijn voor elkaar. De contextuele therapie kan heling en antwoorden geven op complexe vraagstukken bij gezinnen en individuen.
Met de Boschcast wil ik het helpende contextuele gedachtengoed opnieuw in het licht zetten en zodoende een groter publiek kennis te laten maken met het Authentieke gedachtengoed van professor Ivan Boszormenyi – Nagy (1920 – 2007)
EMDR
Door het behalen van mijn certificaat EMDR-Therapeut eind 2022 pas ik EMDR nu regelmatig toe in mijn praktijk. Was ik in het begin na het behalen van mijn practioner in 2021, nog wat onzeker kan ik nu zeggen dat ik zeker ben geworden in het toepassen van EMDR. Ik heb verschillende individuele supervisies gevolgd en ben onderdeel van een EMDR-intervisie groep om mezelf scherp te houden. Voor verschillende vragen pas ik tegenwoordig EMDR toe in mijn praktijk. Het moet natuurlijk wel passen bij mijn praktijk ik ben tenslotte een eenpitter. Ik maak geen onderdeel uit van een grote GGZ-instelling. Ik wordt tegenwoordig ook vermeld op de lijst van EMDR-therapeuten. Op donderdag 23 november had ik een trainingsdag EMDR waar ik weer een nieuwe tool heb aangereikt gekregen, ik kan nu ook bij verslavingen met name de zucht wat uitdoven.
Kunst Uitleen
Inmiddels bezit ik mooie passende kunstwerken van Pascal Brouwer (1973) voor mijn praktijk. De stijl van deze Arnhemse kunstenaar is ongeëvenaard. Mijn klanten zijn net als ik zeer lovend over zijn werk en soms hoor ik de woorden, Escher of Mondriaan vallen in vergelijking met zijn stijl. Persoonlijk vind ik de stijl van Pascal heel eigen en authentiek. Omdat ik niet alle werken op kan hangen in mijn praktijk speelde ik met de gedachte van bruikleen. Ik vind het een fijn idee als meer mensen kunnen genieten van zijn werk. En zo op een goede dag een paar maanden na mijn gedachte vertelde iemand die het werk had gezien hoe mooi zij het vond. Ik vertelde dat ik het wel in bruikleen wilde geven. Dat vond diegene een zeer goed idee. En nu een paar maanden later heb ik een vierde werk in bruikleen gegegeven.
Ook dit werk ben ik persoonlijk gaan brengen. Het kunstwerk van Pascal Brouwer (1973) - Persistence And Resilience - love yourself! King Edition
Wat een facinerend werk!
Rosalie was in augustus jarig en kreeg van Pascal als verjaardagscadeau voor haar negende verjaardag een middag kunst maken met Pascal in zijn atelier. Begin november mocht ze haar verjaardagscadeau van Pascal Brouwer verzilveren. Ik vond het toen al zo'n lief cadeau. En ik was reuze benieuwd waar ze mee thuis zou komen! Het overtrof echt elke verwachting, wat een prachtwerk waar ze mee thuis kwam!!!! Het hangt nu met blacklight op haar kamertje. Dank je wel Pascal wat was Rosalie groos op haar werk.
Rosalie en haar kunstwerk
Volkstuin
"Ik ga de natuur in om getroost en geheeld te worden en om mijn zinnen weer in evenwicht te krijgen" Stephen Covey
Hij heeft gelijk. Door naar buiten te gaan, de natuur in, ervaar je op een andere manier. Je zintuigen worden op een andere manier geprikkeld, dan dat zij worden overprikkeld door werkzaamheden achter bijvoorbeeld een computer of smartphone.
Op maandag was ik vrij en dat gaf me de gelegenheid om lekker te kunnen aarden op mijn volkstuin. Dat is zo heerlijk van volkstuinieren het contact met de natuur en de weelde van eigen gekweekte biologische groenten. Na het werken nam ik andijvie en palmkool en een bosje Cosmea's mee.
Natuur daar wordt ik nou gelukkig van.
Volkstuin aan de Bosweg
Herfst in Zypendaal
Quote voor december "De voldoening schenkende relatie maakt zo de synthese van de antithese tussen mijn eigenbelang dienende behoeften en jouw eigenbelang dienende verlangens".