Skip to main content

Terugkijkend op juni de laatste maand van het tweede kwartaal.

Geschreven op 30 juni 2023

Juni de laatste maand van het tweede kwartaal, een halfjaar is voorbijgevlogen. Opnieuw een drukke maand, veel nieuwe aanmeldingen en ook heb ik verschillende trajecten kunnen afronden. "Hulpbronnen zijn belangrijke wegen waarlangs mensen zich kunnen bewegen naar genezing van de ‘discontinuïteit van het Zelf’." 

Onverminderd druk blijft het in mijn praktijk. Ook in juni was mijn agenda overvol, ik had wel besloten om in juni enkele zaterdagen voor mezelf vrij te houden zodat ik wat meer kon ontspannen in het weekend. In juli werk ik nog 15 dagen en dan begin ik aan mijn zomervakantie. Ik kijk uit naar het samenzijn in de zomervakantie met mijn gezin. 

Zomer_2023.png

Bloemenperk

In 2021 besloot ik voor mijn praktijk een bloemenperk aan te laten leggen door de Tovenier.
De foto's: 2022 links boven februari, links onder april, rechts boven juni en rechts onder juli. Vlinders, bijen en insecten genieten van de bloemen maar bovenal geniet een ieder in en om het pand van het aanzicht van de kleurijke bloemenpracht.
Het is ongeloofelijk, hoeveel positieve reacties ik mocht ontvangen na de aanleg van mijn bloemenperk in april 2022. Het was een oogstrelend om te zien dat er elk seizoen iets bloeide en dat bijen, insecten en vlinders af en aan vlogen voor mijn praktijkraam.  Nu bloeit het bloemenperk midden in het tweede seizoen.  Opnieuw valt de schoonheid op en ben ik een jaar later nog steeds heel blij en tevreden met het prachtige kleurijke resultaat.

image.png

 Het bloemenperk 2022

IMG_6964.jpeg

Het bloemenperk juni 2023 

Volktuin

Al bijna 19 jaar volkstuinier ik met veel plezier aan de Bosweg. Voor mij is mijn volkstuin altijd al een plek van verwondering en ontspanning geweest. Elk seizoen opnieuw bewonder ik de kracht en de regelmaat van de natuur. Uit kleine zaadjes groeien enorme pompoenen, heerlijke courgettes en bonen enzovoort en alles in eigen tempo en regelmaat van gemiddeld 100 dagen van zaaien tot oogst. En al start het soms later het loopt altijd weerin en rond dezelfde tijd is de oogst daar. Dit jaar was de start wel aanzienelijk kouder en ligt het wat achter maar ook die achterstand wordt nu al rap ingelopen. 

 IMG_6996.jpegIMG_6988.jpeg

IMG_6980.jpegIMG_6977.jpeg

IMG_6973.jpegIMG_6986.jpeg

Youtube: De vette vis voor de veganist 

De verse vette vis voor de Veganist.

Zomerpostelein heeft veel geneeskrachtige stoffen in zich die het lichaam voeden. Het is een superrijke bron van Omega 3 vetzuren (zelfs het meeste van alle kruiden). Tevens zit er veel vitamine A, C, B1, B2 en foliumzuur in.

 

IMG_6730_2.jpeg

Zomerpostelein 

Kunnen we nou altijd positief zijn?  

Kan dat? Een goede vraag die ik beantwoord tijdens een radioprogramma. We kunnen sowieso wel wat positiever worden, maar hoe? Mensen lijken een korter lontje te hebben gekregen. We zijn allemaal druk en vergeten soms tijd voor ons zelf in te ruimen. Individule therapie kan inzicht geven om te leren begrijpen, waar bijvoorbeeld het korte lontje zijn oorsprong vandaan heeft. Door persoonlijk coaching kun je leren welke stappen je kunt zetten om meer rust te gaan ervaren. Dat kan al in een paar sessiesAlles moet meestal nu, men is vaak bezig met de smartphone. We willen niets missen FOMO en altijd overal maar bij zijn. Moet je dat wel willen? Wat levert het je op? De verslaggever zegt: "iedere week even naar een psycholoog gaan en lekker van je afpraten".Geen gek idee, want het kan natuurlijk helpen om te sparren met bijvoorbeeld een psycholoog.

Heb je wat tips vraagt de verslagever. De volgende tips helpen je zeker om wat meer bij jezelf te blijven en te komen:

  • Ga elke dag een half uur wandelen
  • Minder bezig zijn met je telefoon
  • Mindfulness 
  • Yoga

Het radiofragment

 

Workshops Mattias Desmet  

Op 7 juni bezocht ik een lezing van Mattias. Het was een interessante en boeiende lezing en met name het vrijmoedige spreken sprak mij zeer aan. Mattias verzorgd workshops met het thema vrijmoedig spreken en ik heb besloten deel te gaan nemen aan de workshop in november en december.

DE KUNST VAN HET VRIJMOEDIGE SPREKEN. 

De lucht van de 21ste eeuw is verzadigd van een sentiment van crisis: de war on terror, de bankencrisis, de klimaatcrisis, de metoo-crisis, de coronacrisis, de Oekraïnecrisis. De dreunende donderslag van de ene crisis galmt nog na als de bliksemschicht van de andere het wankele gebouw van de samenleving alweer treft. Met elke crisis wordt de strijd om de waarheid bitsiger. De mainstream media claimen meer en meer het alleenrecht op de verhaalvorming. Alles wat niet past in het mainstream verhaal wordt als ‘fake news’ bestempeld door factcheckers, geridiculiseerd door ‘digital first responders’ en gemarginaliseerd aan de hand van een gestaag groeiend arsenaal aan stigma’s. Dit is het credo van waaruit we in de workshops vertrekken: de voornaamste crisis is de crisis van de waarheid. En er is maar één manier om uit deze crisis te geraken: een hernieuwde, oprechte interesse in de act van het oprechte, verbindende spreken. Het (on)vermogen om oprecht te spreken staat niet los van onze persoonlijke knopen en crisissen. De mens is in crisis in de mate dat hij er niet in slaagt om via woorden iets van zichzelf te geven aan de Ander. Men kan uiteindelijk slechts een echte bijdrage leveren aan het oplossen van de maatschappelijke crisis door de eigen persoonlijke crisis onder ogen te zien en – vooral – onder woorden te brengen. Dat is het basisprincipe waaruit we vertrekken. 

Inhoud In elke workshop is er een deel theorie en een deel praktijk. De theorie maakt de act van het waarheidsspreken concreter door een uitgebreide bespreking van hoe het menselijke psychisme ontstaat in een talige verhouding met Anderen. Er wordt uitgelegd hoe het kind de taal verschillende manieren gebruikt om zich te verbinden met de Ander. De praktijk bestaat uit oefeningen die dagelijks thuis gedaan worden en uit oefeningen die in de workshops gedaan worden. Via de thuisoefeningen verhogen we ons besef van de kwaliteit van ons spreken. We kijken ’s avonds terug op de voorbije dag en reflecteren in een dagboek over de kwaliteit van de gesprekken die we aangegaan zijn. Tijdens de workshops analyseren we specifieke situaties waarin het ons moeilijk lukt om oprecht te spreken. Op basis van die analyse maken we een plan en project om in die situatie toch te spreken. Nadat we dit plan in de praktijk hebben proberen brengen, analyseren we in welke mate dit wel of niet gelukt is. Op die manier oefenen we stelselmatig in de kunst van het goede spreken.

 Mattias-Desmet-3.jpg

Quote voor juli:

"Ondanks alle gevoelens van boosheid, wrok en verdriet vatten mensen door de restanten aan hulpbronnen die nog tussen hen waren, moed op om hun kant van de zaak naar boven te halen om billijkheid te bieden en te vragen."