Skip to main content

Terugkijkend op februari, dankbaar en tevreden

Geschreven op 28 februari 2022

Terugkijkend op februari, dankbaar en tevreden.

Februari, begon anders dan gepland herstellen van ziekte. Het niet mobiel zijn en het moeten vragen om hulp dat vond ik vroeger het aller lastigste wat bij ziekte hoorde. En dat terwijl ik me nu juist reuze dankbaar voel dat ik liefdevolle zorg van mijn gezin kon en mocht ontvangen.

Met die hulp was het gemakkelijker te accepteren dat je even niet kan doen wat je normaal allemaal doet. Dat ook echt te kunnen ervaren, dat het heel fijn is om die zorg te kunnen ontvangen en welke rijkdom dat eigenlijk is. En ondanks dat het een kortstondig heftig ziekteproces was, vond ik het een zeer leerzaam proces. Met name het durven vertrouwen op eigen waarneming en hoe te handelen om te kunnen herstellen heeft me mezelf doen verbazen. De vraag die toen bij me opkwam en tot op dit moment resoneert: " Ken Uzelve" . Een vraag die ik me gedurende de afgelopen Corona golven ook vaak af vroeg: Wat is er nu werkelijk echt belangrijk in dit leven?  Het lijkt allemaal zo simpel, "ken Uzelve" deze tekst prijkte boven de tempel van Apollo. Echt inzicht in je leven begint bij echte kennis van jezelf. Klassieke filosofen zoals Socrates, waren overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Sterker nog: Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden. Daar wil ik voor nu geen oordeel over geven, ik denk dat elk leven de moeite waard is geleefd te worden. Een ieder doorleeft dat op zijn eigen manier waarbij je zomaar de weg van intensief zelfonderzoek in kan en mag slaan.

In mijn eigen zelfonderzoek voel ik dat ik steeds meer mijn midden heb gevonden mezelf ken. In 2019 ronde ik mijn opleiding aan de Nagy academie af tot contextueel therapeut. 4 jaar lang bestudeerde ik de theorie van NagyTijdens deze studie liepen mijn eigen levensvraagstukken synchroon mee, bezien vanuit die contextule benadering. De contextuele benadering berust op het ethisch perspectief dat mensen vóór alles verantwoordelijk zijn voor elkaar. Wie in staat is om zijn verantwoordelijkheid te vertalen in passende zorg voor de ander en tegelijkertijd in passende zorg voor zichzelf, groeit als mens en verwerft vrijheid.In mijn praktijk Bosch Coaching werk ik vanuit die contextuele gedachte. 

In 2017 overleed mijn moeder ik sloot toen net de tweejarige basisopleiding tot contextueel hulpverlener af. Ik durf te stellen dat door die synchroniteit, ik mede prachtige, helende dialogische ontmoetingen met mijn moeder heb mogen en kunnen ervaren. Het was een intense tijd van afscheid en verwondering voor elkaars leven. We konden elkaar beter zien en horen dan ooit in ons leven gelukt was. 

DSC 0956 

2017 mijn moeder in het hospice waar ik soms plaatjes voor haar draaide.

In een ademsessie vorig jaar oktober heb ik kunnen ervaren dat er nog weining boosheid in mijn systeem aanwezig is. In mijn intensieve zoektocht naar Ken Uzelve gaf deze ademsessie een mooi inzicht en een zeer verassende ontdekking. Sinds oktober beoefen ik nu elke ochtend de ademretentie deze oefening heeft me veel gebracht. Tijdens mijn ziek zijn te moeten ervaren dat dan even niet lukt vond ik een rare gewaarwording. Om er vervolgens toch op durven te vertrouwen dat het een paar weken later het wel weer zal lukken, en om het dan voor dat moment los te kunnen laten. 

Gezondheid is een groot goed en de clichés daarover zijn waar. Om je echt wel te bevinden werkt gezondheid mee. Je Welbevinden is de staat van zijn waar je je tevreden voelt met je leven. Natuurlijk spelen meerdere factoren een rol. Je lichamelijke en psychosociale gezondheid en de levensomstandigheden hebben invloed in je welbevinden.

Elke ochtend begin ik de dag met deze ademhalingsoefening, ademretentie.

Ademretentie oefening - (zittend/liggend):
Deze oefening wordt vaak in de ochtend of avond voor het slapen uitgevoerd, probeer uit wat voor jezelf het fijnst is.
Stap 1: Adem 30 keer diep in en uit
Stap 2: Retentie (adem ontspannen uithouden)
Stap 3: Bij ademprikkel inademen en bovenin vasthouden
Stap 4: Houd de adem 15 seconden in
Stap 5: Adem weer uit
Deze 5 stappen zijn 1 ronde, voel aan hoeveel rondes je wil doen, over het algemeen wordt 3-4 rondes aangehouden. Blijf na je laatste ronde nog minimaal 5 minuten rustig zitten of liggen om waar te nemen hoe je lijf reageert. De meesten vinden deze oefening het prettigst in de ochtend.
Je kan hierna eventueel een meditatie doen, sporten of een lekkere koude douche nemen.

Op zaterdag 12 februari aan het einde van mijn werkdag dacht ik aan een klant en vroeg me af; hoe zou het nu, met hem zijn? Zondag 13 februari open ik mijn mail en google meld dat er een vijf sterren review is achtergelaten.  De klant waar ik zaterdag nog aan dacht gaf op zondag deze review“Door de contextuele therapie van Mark heb ik vooral inzicht gekregen in mijzelf en mijn omgeving. Het vakmanschap van Mark bewonder ik zeer. Hij schuwt het niet om zichzelf ook kwetsbaar te laten zien wat voor mij zeer inspirerend is. Ik heb genoten van zijn humor. Die is zeer relativerend en tegelijk prikkelend. Mark heeft mij erg geholpen en geïnspireerd waardoor ik op verschillende vlakken in beweging ben gekomen. Zowel op contextueel vlak als in mijn levensstijl. Tevens heeft hij een nieuwsgierigheid aangewakkerd die naar meer smaakt, waarvoor dank!” Het gaf me een intens gevoel van dankbaarheid om gezien te worden in mijn werk als contextueel therapeut. Soms vallen dingen zo wonderlijk samen, dank je wel René.

EMDR

Scan 1 2

Na het behalen van mijn certificaat van EMDR-practitioner heb ik besloten me verder te ontwikkelen tot EMDR-therapeut. https://www.emdr-therapeuten.nl/wat-is-emdr/

De opdracht voor het behalen van certificaat EMDR-therapeut is 10 sessieverslagen in te leveren gedurende 1 jaar, elke maand 1 sessie en het maken van een eindverslag. Mijn eerste sessie voor februari heb ik inmiddels ingeleverd en het traject tot EMDR-therapeut is gestart. https://www.emdr-therapeuten.nl/gelderland/

 

Wim Hof

Waar ik naar uitkijk is de ontmoeting met Wim Hof 12 en 13 maart. Op de eerste dag van 2022 ontmoette ik Wim tijdens onze nieuwjaarsduik in het Markermeer samen met mijn zoon, een hele ervaring. 

IMG 8131 2

In maart staat dus een tweedaagse met Wim Hof op mijn programma https://www.wimhofmethod.com/activities/whm-weekend-with-wim-stroe/33164
Waar ik naar uit kijk.

Vooruitkijkend naar maart lonkt het voorjaar

De natuur ontwaakt en ook op mijn volkstuin begin ik langzaam aan de voorbereiding voor het tuinseizoen 2022. Tijdens een heerlijk voorjaarszonnetje heb ik een nieuw aardbeienveld aangelegd en de eerste rijen raapstelen zijn gezaaid. 

IMG 8584

Het voelt als een voorrecht om te kunnen volkstuinieren in mijn beleving op één van de mooiste plekken in Arnhem.
Je welbevinden verbeteren door lekker bezig te zijn in de tuin!
Zelf zou ik eenieder aanraden te tuinieren, je wordt er zelfs ouder door volgens onderzoek.
"De positieve gevolgen voor het welzijn van mensen zijn onderzocht door gezondheidsexperts. Onderzoek op het gebied van omgevingspsychologie wijst uit dat een natuurlijke omgeving stress vermindert, concentratie verbetert en herstel bevordert. Zo hebben tuinders een lager risico op hartfalen of beroerte en leven zij gemiddeld langer."

Daar kan ik me wel in vinden als ik de ontspanning, die ik voel bij het tuinieren vertaal dan denk ik, dat het voor mijzelf een perfecte manier is om mijn zinnen te verzetten, te overdenken en te kunnen aarden. En op een dag als vandaag 28 februari genietend van een heerlijke voorjaarszon mijmer ik, zittend voor het huisje op mijn volkstuin genietend van de natuur, en overdenk welk rijk leven ik bezit.

Intens dankbaar vol in het leven geniet ik van mijn leven en prijs me elke dag gelukkig. 

IMG 8585

Mijn quote:

"Geluk is zo afgestemd te zijn op jezelf, dat de ervaringen die binnen komen een positieve (flow) trilling teweeg kunnen brengen."

Welkom maart, welkom voorjaar.