Skip to main content

laatste blog over het werken ten tijde van Covid-19

Geschreven op 29 mei 2020

Mijn laatste blog over het Werken ten tijde van covid-19. Vandaag kijk ik terug op een iets kortere werkweek zaterdag heb ik vrij genomen. Deze afgelopen week had ik één intakegesprek en wederom geen afzeggingen. In mijn gevoel heb ik echt de enige juiste beslissing genomen om mijn praktijk niet te sluiten toen 12 maart de intelligente lock-down werd afgekondigd maar gewoon door te blijven werken ten tijde van de Coronacrisis.

Ik kan me trouwens ook prima houden aan de RIVM-richtlijnen. Ik zou ook niet hebben geweten hoe ik al die gesprekken via beeldbellen vol had kunnen houden. Ik vind het beeldbellen misschien wel zwaarder dan een live gesprek. Ik heb 5 keer gebruik gemaakt van skype en het werkte goed maar heb het als zwaar ervaren. Je mist veel interactie en non-verbale signalen en je moet heel geconcentreerd blijven dat kost extra energie. In totaal hebben sinds het ingaan van de corona maatregelen begin maart 29 mensen afgezegd. Allemaal mensen die zich net als ik netjes aan de gestelde regels van het RIVM hebben gehouden. In het begin merkte ik dat veel mensen gevangen waren in angst. De media speelde hier in mijn beleving een zeer kwalijke rol in 28 februari stond er slechts 1 pagina in de krant (zie hier onder in het artikel) over Corona en dat ging over elkaar niet besmetten van massapsycholoog Jaap van Ginneken een artikel wat hout sneed.

Daarna sloeg de sfeer om in de media en bracht men alleen nog maar Corona nieuws. TV, radio kranten sociale media alle kanalen raakten overspoeld met Covid-19 nieuws. Vaak een continue herhalen van hetzelfde. Met als gevolg dat na het sluiten van de kroegen en dergelijke ook de schreeuw om scholen te sluiten gehoord werd. Langzaam kwam de samenleving tot totale stilstand en er heerste een serene rust. Bijzonder maar ook heel zorgelijk, zijn de maatregelen wel goed overdacht of is er sprake van paniekvoetbal. Er wordt niet getest er is geen deugdelijk beschermings materiaal. We leren wat het betekent als de zorg kapot vermarkt is. En men niet meer rekening houdt van staatswege met calamiteiten als deze Caronacrisis. Alles maar dan ook alles komt krakend tot stilstand mensen verliezen hun baan contracten worden niet verlengd bedrijven gaan failliet. De dreun die nog moet komen voor de samenleving is nu nog echt niet te overzien. Nu wordt alles langzaam opgestart volgens de routekaart caronamaartegelen en komen sportscholen in actie men wil versoepeling van maatregelen men wil redden wat er nog te redden valt. En er komt een versoepeling 1 september wordt nu voorzichtig 1 juli. Horeca gaat 1 juni weer open, zelf zwem ik weer om de dag dag 1 km in het openluchtzwembad. Maar de klap die de samenleving te wachten staat zal nog lang en zwaar gaan nadreunen en heel veel leed gaan veroorzaken. Mensen die nu echt ontwaken uit de angst en daar klachten van krijgen, mensen die op allerlei manieren de gevolgen van de afgelopen periode gaan merken. Zelf ben ik dankbaar dat ik heb kunnen doorwerken en van betekenis heb mogen zijn voor mijn klanten.

Maar ook in mijn praktijk heb ik de gevolgen kunnen horen van mijn klanten waaronder ondernemers die ik in het begin van het jaar nog vol verwachting hoorde vertellen en aan het jaar 2020 waren begonnen en nu vier maanden later concluderen dat hun onderneming failliet dreigt te gaan. Stellen die door de plotselinge verandering en veel gedwongen bij elkaar zitten de druk van kinderen en thuiswerk het niet meer aan kunnen met elkaar. Mensen die zich eenzaam voelen. Maar ook van veel klanten het onbegrip en de onduidelijk wat nu te doen en eigenlijk de chaos van het gevoerde beleid. En in dat palet van verschillen is het interessant zelf te mogen doorweken in het verzamelgebouw aan de Vijverlaan waar ik mijn praktijk gevestigd heb.

Het was stil en uitgestorven en op een bepaald moment was alleen ik nog werkzaam in het gebouw. Het werd ten tijde van de Coronacrisis mooi opgeschilderd aan de buitenkant de ramen gelapt en nu is er weer volop reuring in het gebouw, het werk is terug en bij elke deur staat een handpomp met desinfectielotion geeheel volgens de RIVM instructies.

Mensen hebben ook wat kunnen leren van de gedwongen rust men is zich bewuster geworden van wat er leeft en speelt in hun leven. Relaties zijn soms ook juist hechter geworden. Wat mij opvalt is dat alle HSP’ers hoog sensitieve personen zo wel varen bij de rust van de afgelopen maanden, ze geven mij allemaal terug dat ze het fijn hebben gevonden dat de gejaagdheid was verstomd. Voor hen is het jammer dat het leven weer op gang komt. De anderhalve meter samenleving is vreemde gewaarwording voor vele. En aan de andere kant de kans die de crisis je bied na te denken over je kernwaarden.

Door stil te staan bij de gezinnen van herkomst van mijn klanten hoe de kinderen de corona tijd beleven. Precies dat is wat mijn werk als contextueel therapeut zo bijzonder maakt. Als ik dan afgelopen week ook nog een prachtige review en een mail mag ontvangen bevestigt dat voor mij opnieuw, mijn beslissing dat het juist was om door te werken tijdens de corona crisis. “Mark heeft mij geweldig geholpen Na het verlies van mijn vrouw bood Mark mij het luisterend oor waar ik zo’n behoefte aan had. Ook hielp hij mij met rouwverwerking. Ik heb daardoor Mark leren kennen als een deskundige en bijzonder vriendelijke gesprekspartner, die heel goed theoretische psychologische kennis weet te onderbouwen met ongelooflijk veel levenservaring en mensenkennis. Hij heeft echt passie voor zijn vak. Daarmee is de coaching en begeleiding van Mark niet alleen heel doeltreffend, maar ook erg interessant. Mark hielp mij om vanuit een nieuw perspectief naar mijzelf te kijken en om de energie te vinden om weer aan positieve veranderingen te werken. Mark hartstikke bedankt! Anoniem | 17 mei 2020“Wij Willen kwijt dat wij jou echt enorm dankbaar zijn. Zonder jou hadden wij deze mooie en intense momenten niet als gezin kunnen beleven. Wat een rijkdom dat dit nu wél kan. We hebben het al eens gezegd maar hierbij nogmaals, dank je wel!”

Dankbaar voor deze prachtige woorden in de mail en review precies dat is wat mijn werk als contextueel therapeut zo bijzonder maakt. Veel ontroerende momenten worden met mij gedeeld, een bijdrage te leveren in het verbeteren van het welbevinden van mensen is wat mijn werk zo inspirerend maakt. Ik sluit deze werkweek af met een huisbezoek. Mijn werk als psycholoog coach en contextueel therapeut is veelzijdig en intens maar ik ben dankbaar dit werk in volle gezondheid te mogen doen.

Ik kijk terug op een week waarin duidelijk werd dat het dagelijks leven weer opgang komt. Mensen denken weer voorzichtig na over hun vakantie en maandag 1 juni 1ste Pinksterdag mag men weer voorzichtig naar een terras, kroeg en restaurant.

Ik wens een ieder hele fijne Pinksterdagen heb zorg voor elkaar en bovenal blijf gezond.

Wil jij ook een afspraak maken? Dat kan via het contactformulier.

Artikel Gelderlander 28 februari 2020

Artikel o

Artikel