Wat mij vroeger heeft gehinderd, hindert mijn heden

Misschien herken jij het bij jezelf, je partner of bij iemand anders. De reactie op mensen (je partner, vrienden, collega’s enz.) is vaak niet passend. Wanneer interesse getoond wordt, ziet de ander het als inbreuk op de privacy en reageert verdedigend. Of op het moment dat er teveel gevraagd wordt, durft men geen ‘nee’ te zeggen. Een ander voorbeeld kan zijn dat wanneer bezorgdheid wordt geuit, de reactie fel is. Het gevolg is dat de persoon zich afsluit van de rest of van zijn/haar partner. Collega’s durven geen feedback te geven of vragen te stellen. En dit alles gebeurt niet bewust, maar is gegroeid door omstandigheden in het verleden. Om hiermee leren om te gaan en te voorkomen dat iemand steeds verder vervreemd raakt, is coaching een geschikte manier om de oorzaak te achterhalen en eraan te werken.